Aktualizacja: 03.01.2019 10:38 Publikacja: 03.01.2019 10:01
Rekordowe ilości dodatków do żywności NIK wykryła w kiełbasie śląskiej i sałatce warzywnej
Foto: Najwyższa Izba Kontroli
Najwyższa Izba Kontroli opublikowała raport "Nadzór nad stosowaniem dodatków do żywności". Kontrola objęła okres od 2016 do początku 2018 roku. Wnioski są porażające - nie ma nadzoru nad stosowaniem dodatków chemicznych, istniejący system nie gwarantuje pełnego bezpieczeństwa żywności.
Według NIK inspekcje nie badają każdorazowo wszystkich dodatków znajdujących się w produktach. Nie weryfikują dokładnie, czy to co napisane jest na opakowaniu zgadza się z tym, co jest w środku - twierdzi NIK. Dodatkowo sprawdza się jedynie limity danego "E" w produkcie, nie biorąc pod uwagę ich kumulacji w codziennej diecie i jak to może wpływać na zdrowie. Z badania NIK wynika, że w jednym dniu można przyswoić nawet 85 różnych "E".
Skoro jednak odłożyliśmy na bok model urzędu sędziego jako korony zawodów prawniczych i postawiliśmy na KSSiP, to chociaż zasilajmy wymiar sprawiedliwości świeżą krwią w sposób sprawny, w przewidywalnej procedurze.
Sąd Najwyższy opowiedział się w środę przeciwko tzw. uchwałom negatywnym, czyli wyinterpretowanym.
Za nami dopiero pierwsze tygodnie nowego roku szkolnego 2024/2025. Wielu uczniów i rodziców myśli już jednak o odpoczynku od nauki. Warto w związku z tym sprawdzić, jakie są terminy ferii zimowych 2025 dla poszczególnych województw.
Zastanawiasz się, ile musisz zarabiać brutto, by na Twoje konto wpływało 5000 zł netto? Kwota ta znacząco różni się w zależności od formy zatrudnienia.
Europejczycy są coraz bardziej przekonani, że mogą wpłynąć na ochronę klimatu poprzez zmianę codziennych nawyków
Sąd Okręgowy w Koszalinie ogłosił wyrok skazujący w sprawie tragicznej śmierci pięciu 15-latek w pożarze escape roomu w tym mieście na początku 2019 roku.
Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej orzekł w sprawie francuskiego dekretu z 2022 roku, który zakazywał korzystania z nazw takich jak „stek” czy „szynka” przez produkty spożywcze pochodzenia roślinnego. Jakie zmiany dla rynku przyniesie wyrok TSUE?
Nie należy zbierać grzybów na terenach popowodziowych, ich spożycie może być niebezpieczne dla zdrowia – przekazał Marek Waszczewski, rzecznik prasowy Głównego Inspektora Sanitarnego.
Ponad połowa skontrolowanych sklepów specjalistycznych oferowała kawy, herbaty i herbatki o niewłaściwej jakości - informuje Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Kontrolerzy znaleźli w nich niepokojące zanieczyszczenia.
Unijne rozporządzenie wprowadza nowe standardy bezpieczeństwa produktów w UE i wzmacnia system nadzoru poprzez stworzenie jednolitego rynku wewnętrznego dla produktów.
Rozporządzenie unijne m.in. rozszerza katalog elementów, które powinny być uwzględnione przy ocenie bezpieczeństwa produktu. Nowe obowiązki dotyczą m.in. producentów, importerów, dystrybutorów oraz sprzedawców – online i sklepów stacjonarnych.
Nie będzie dozwolona „ekościema” w Unii Europejskiej. Urząd UE ds. Własności Intelektualnej będzie mógł odmówić rejestracji znaku towarowego, jeżeli nie będzie on spełniał „zielonych” wymogów Dyrektywy Green Claims.
Przedsiębiorcy mogą starać się o autoryzację nowych zapachów wędzonki.
Główny Inspektor Sanitarny informuje o dobrowolnym wycofaniu przez dystrybutora trzech partii batonów Milka Oreo. Nie należy spożywać słodyczy z tych partii.
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas