Polska ma wyższe bezpieczeństwo żywnościowe

Po raz pierwszy nasz kraj osiągnął 72,5 pkt. w Światowym Indeksie Bezpieczeństwa Żywności. Wzrost zanotowany w IV kwartale 2012 roku to efekt spadku cen.

Aktualizacja: 18.03.2013 11:24 Publikacja: 18.03.2013 11:18

Polska utrzymała 24 miejsce w globalny zestawieniu. Światowy Indeks Bezpieczeństwa Żywności (Global Food Security Index) opracowany na zlecenie DuPont przez instytut Economist Intelligence Unit (EIU), dotyczy kluczowych kwestii związanych z takimi czynnikami, jak osiągalność cenowa, dostęp do żywności oraz jej jakość i bezpieczeństwo. Obejmuje  ponad 100 krajów świata.

W III kwartale 2012 r. nasza punktacja Polski wyniosła 71,9 pkt. Jej wzrost kwartał do kwartału zawdzięczamy spadkowi cen żywności. W efekcie zwiększył się poziom osiągalności cenowej o 2 punkty (z 73,8 pkt. we wrześniu 2012 roku do 75,3 pkt. obecnie).

- Polska w ostatniej aktualizacji Indeksu osiągnęła najwyższy dla siebie poziom punktacji - mówi Piotr Gill, Dyrektor Generalny DuPont Polska. - Zgodnie ze światowym trendem, zaważył na tym wzrost czynnika osiągalności cenowej, na którą składają się m.in. takie wskaźniki jak obecność programów dotyczących bezpieczeństwa żywności i dostępność finansowania dla rolników. Co ciekawe, od lipca 2012 roku utrzymują one najwyższą notę 100 pkt. - dodaje.

Tańsza żywność i wyższe przychody sprawiły, że światowe bezpieczeństwo żywności w czwartym kwartale 2012 roku wzrosło o 2,9 procenta. Dotyczy to wszystkich krajów ujętych w Światowym Indeksie Bezpieczeństwa Żywności, w tym 28 borykających się z problemem niedożywienia.

Średni poziom osiągalności cenowej żywności na świecie wzrósł z 50,5 pkt. do 51,7 pkt. w czwartym kwartale 2012 roku (gdzie 100 pkt. jest wynikiem najlepszym). Globalnie pierwsze miejsce w tej kategorii zajęły Stany Zjednoczone z 93,4 pkt., wyprzedzając prowadzącą dotąd Szwajcarię (92,6 pkt.). Najsłabszy wynik w badanej kategorii zajął ponownie Czad z 10,6 pkt.

- Istnieje prawdopodobieństwo, że w ciągu najbliższych miesięcy bezpieczeństwo żywności poprawi się na świecie, o ile nie będzie żadnych poważnych anomalii pogodowych - mówi Leo Abruzzese, Director of Global Forecasting at the Economist Intelligence Unit. - Oczekujemy, że ceny pszenicy w pierwszym kwartale tego roku zmniejszą się o około 6 procent w stosunku do ostatniego kwartału 2012 roku.

Zgodnie z prognozami Economist Intelligence Unit światowe ceny żywności w 2013 roku będą spadać z powodu wysokiego poziomu światowej produkcji żywności, zwłaszcza w krajach regionu Morza Czarnego. Pod koniec 2013 roku ceny pszenicy będą o około 18 procent niższe niż na początku roku. Przewiduje się, że ceny kukurydzy również będą spadać, choć nie aż w tak dużym stopniu. Jednym zagrożeniem jest pogorszenie warunków uprawy pszenicy ozimej w Stanach Zjednoczonych i Rosji, gdzie początek roku przyniósł niższe plony niż oczekiwano.

Polska utrzymała 24 miejsce w globalny zestawieniu. Światowy Indeks Bezpieczeństwa Żywności (Global Food Security Index) opracowany na zlecenie DuPont przez instytut Economist Intelligence Unit (EIU), dotyczy kluczowych kwestii związanych z takimi czynnikami, jak osiągalność cenowa, dostęp do żywności oraz jej jakość i bezpieczeństwo. Obejmuje  ponad 100 krajów świata.

W III kwartale 2012 r. nasza punktacja Polski wyniosła 71,9 pkt. Jej wzrost kwartał do kwartału zawdzięczamy spadkowi cen żywności. W efekcie zwiększył się poziom osiągalności cenowej o 2 punkty (z 73,8 pkt. we wrześniu 2012 roku do 75,3 pkt. obecnie).

Biznes
Niemiecki gigant zwolni ponad 6000 pracowników. Potężny cios w przemysł
Biznes
Orange Polska pokazał plan na lata 2025-2028. Opłaty za pakiety w górę o 12-15 proc.
Biznes
Trump i Putin o zawieszeniu broni, deregulacja w Polsce, rekordowe dywidendy na GPW
Biznes
Wiceprezes chińskiej BYD: Dla nas wyzwaniem jest dotarcie do konsumenta. Potem już idzie łatwo
Materiał Promocyjny
Konieczność transformacji energetycznej i rola samorządów
Biznes
Wielkie zwolnienia w fabrykach aut i części
Materiał Promocyjny
Sezon motocyklowy wkrótce się rozpocznie, a Suzuki rusza z 19. edycją szkoleń