Polska żywność bardziej bezpieczna

Jesteśmy jednym z czterech krajów europejskich, w których wzrosło bezpieczeństwo żywnościowe – wynika z najnowszego Światowego Indeksu Bezpieczeństwa Żywnościowego.

Publikacja: 14.07.2015 14:00

Polska żywność bardziej bezpieczna

Foto: Bloomberg

Wynik dla Polski jest o 0,5 pkt. lepszy w porównaniu z rokiem ubiegłym, a wzrósł w sumie o 2 pkt. w ostatnich czterech latach. W rankingu krajów europejskich Polska jest na 17. pozycji, tuż za Czechami i przed Grecją. Na świecie nasz kraj ma 28. miejsce i znalazł się w grupie państw, które osiągnęły najlepsze wyniki w Światowym Indeksie Bezpieczeństwa Żywnościowego, opracowanym na zlecenie firmy DuPont.

– Bezpieczeństwo żywnościowe to jedno z najważniejszych globalnych wyzwań współczesnego świata na skutek rosnącej liczby ludności – komentuje Piotr Gill, dyrektor generalny DuPont Poland.

Pozostało jeszcze 91% artykułu

Tylko 69 zł za pół roku czytania.

O tym, jak szybko zmienia się świat. Czy będzie pokój na Ukrainie. Co się dzieje w kraju przed wyborami. Teraz szczególnie warto wiedzieć więcej. Wyjaśniamy, tłumaczymy, inspirujemy.

Biznes
Niemiecki gigant zwolni ponad 6000 pracowników. Potężny cios w przemysł
Biznes
Orange Polska pokazał plan na lata 2025-2028. Opłaty za pakiety w górę o 12-15 proc.
Biznes
Trump i Putin o zawieszeniu broni, deregulacja w Polsce, rekordowe dywidendy na GPW
Biznes
Wiceprezes chińskiej BYD: Dla nas wyzwaniem jest dotarcie do konsumenta. Potem już idzie łatwo
Materiał Promocyjny
Konieczność transformacji energetycznej i rola samorządów
Biznes
Wielkie zwolnienia w fabrykach aut i części
Materiał Promocyjny
Sezon motocyklowy wkrótce się rozpocznie, a Suzuki rusza z 19. edycją szkoleń