Domy dziennego pobytu seniorów, przeznaczone dla osób powyżej 60 lat, nieaktywnych zawodowo, zapewniają opiekę, w tym minimum jeden ciepły posiłek. Są państwowe, samorządowe lub prywatne. Obecnie w kraju działa ich około 200; każdy ma średnio 20 miejsc. Standardy dla nich ustala uchwała Rady Ministrów z 2016 r. w sprawie ustanowienia programu wieloletniego „Senior-Wigor".
Dzienne domy Senior+ są zakładami żywienia zbiorowego typu zamkniętego – orzekł Wojewódzki Sąd Administracyjny w Krakowie. Nie ma znaczenia, że posiłki dostarczają firmy kateringowe. Domy muszą spełniać określone wymogi higieny, ustanowione w polskiej ustawie o bezpieczeństwie żywności oraz w rozporządzeniach UE.
Czytaj także: Dom seniora nie w każdym budynku
Spór między organami inspekcji sanitarnej a miejskim ośrodkiem pomocy społecznej prowadzącym dom Senior+ toczył się o to, czy taka placówka jest przedsiębiorstwem żywnościowym, podlegającym przepisom polskiej ustawy o bezpieczeństwie żywności oraz rozporządzenia (WE) nr 178/2002 z 2002 r. Posiłki dla seniorów korzystających z dziennego domu Senior+ są bowiem przygotowywane i dostarczane w termosach z zakładu żywienia zbiorowego. W placówce są tylko porcjowane i wydawane.
Organy sanitarne zatwierdziły jednak ten stan rzeczy tylko warunkowo. Wprawdzie po kontroli usunięto krzyżowanie się stref „brudnej" i „czystej", lecz nie opracowano stałej procedury na podstawie unijnych zasad HACCP – stwierdziły. Ich zdaniem, nie jest to skomplikowane. Zasady HACCP, będące obecnie w powszechnym użyciu w przedszkolach, żłobkach i innych placówkach, sprowadzają się do opracowania przez dyrektorów tych placówek regulaminu postępowania z żywnością przez konkretne osoby. Można też po prostu dołączyć kopię HACCP zakładu, z którym zawarto umowę o dostarczanie posiłków.