Przetworzone, czerwone mięso a ryzyko demencji. Nowe wyniki badań

Wysokie spożycie czerwonego mięsa wiąże się z ryzykiem wystąpienia wielu schorzeń. W nowym badaniu naukowcy wzięli na celownik poziom spożycia przetworzonego, czerwonego mięsa i ryzyko powstania demencji. Co pokazały wyniki?

Publikacja: 17.01.2025 12:59

Naukowcy chcą zbadać możliwy związek pomiędzy produktami z czerwonego, przetworzonego mięsa a zwięks

Naukowcy chcą zbadać możliwy związek pomiędzy produktami z czerwonego, przetworzonego mięsa a zwiększonym ryzykiem demencji

Foto: Adobe Stock

Wyniki nowego badania, dotyczącego m.in. czynników ryzyka powstania demencji, ukazały się 15 stycznia w czasopiśmie „Neurology”. Nad projektem pracował zespół pod przewodnictwem doktora Daniela Wanga – adiunkta medycyny z Harvard T.H. Chan School of Public Health.

Metodologia badania

Na potrzeby projektu dokonano analizy danych ponad 130 tys. pracowników służy zdrowia, którzy uczestniczyli w dwóch, długofalowych badaniach: Nurses’ Health Study i Health Professionals Follow-Up Study. Średnia wieku badanych osób wynosiła ok. 49 lat. W ramach badania jego uczestnicy uzupełniali co dwa do czterech lat szczegółowe ankiety dotyczące m.in. diety i stanu zdrowia. W ankietach związanych z dietą uczestnikom zadawano pytania dotyczące ponad 150 produktów spożywczych.

Badacze zbierali również informacje o potencjalnych objawach demencji. Uczestnikom badania zadawano kilka pytań dotyczących m.in. poziomu koncentracji i zapamiętywania informacji. Jak podkreślają autorzy badania, w projekcie wykorzystano tzw. metody badawcze obserwacyjne. Wyniki projektu pokazały pewien istotny związek pomiędzy dietą (bogatą w produkty z przetworzonego, czerwonego mięsa) a pewnym ryzykiem wystąpienia demencji. Aby potwierdzić ten związek, konieczne będzie przeprowadzenie dalszych, standaryzowanych badań.

Czytaj więcej

Szklanka tego popularnego napoju może zmniejszyć ryzyko raka. Naukowcy potwierdzają

Dieta a ryzyko demencji. Co pokazały wyniki projektu?

Autorzy projektu zauważyli związek pomiędzy ilością czerwonego, przetworzonego mięsa – spożywanego przez uczestników badania – a ryzykiem wystąpienia objawów demencji. Pod uwagę brano nie tylko typ spożywanego mięsa, ale również poziom dziennego, regularnego spożycia. Według wyników badania, u osób spożywających dziennie ok. 21 gramów czerwonego, przetworzonego mięsa (ok. 2 plasterki bekonu) ryzyko demencji było o 14 proc. wyższe niż w przypadku osób, które spożywały dziennie porcję mniejszą, wynoszącą ok. 8 gramów. Jak oszacowali autorzy badania, spożycie dodatkowej, dziennej porcji przetworzonego, czerwonego mięsa wiązało się z przyspieszeniem starzenia się mózgu o ok. 1,6 roku. Jak podaje CNN, w trakcie trwania wieloletniego projektu (na przestrzeni ok. 43 lat) demencję zdiagnozowano u ponad 11 tys. uczestników badania.

Czy zamiana produktów mięsnych na zdrowsze ma sens?

Wyniki projektu pokazały również kolejny, ciekawy związek z potencjałem do dalszych badań. Uzyskane dane dietetyczne pozwoliły badaczom oszacować co stanie się, jeśli dzienna porcja (ok. 21 g) produktów z czerwonego, przetworzonego mięsa zostanie zastąpiona zdrowszym zamiennikiem. Obniżenie ryzyka wystąpienia demencji na poziomie ok. 16 proc. oszacowano w przypadku zamiany porcji czerwonego mięsa na mięso z kurczaka. Zamiana dziennej porcji czerwonego mięsa na podobną porcję orzechów lub roślin strączkowych mogłaby obniżać ryzyko demencji o 19 proc. – a w przypadku podobnej porcji rybnej aż o 28 proc.

W kontekście ryzyka demencji nie zauważono istotnej statystycznie różnicy pomiędzy osobami jedzącymi mięso czerwone nieprzetworzone, a tymi, które wybierały produkty z przetworzonego, czerwonego mięsa. Widoczny związek pojawił się jednak w dodatkowym elemencie badania, w którym mierzono funkcje poznawcze. Ryzyko wystąpienia problemów z pamięcią okazało się wyższe o ok. 16 proc. w grupie osób jedzących większe ilości czerwonego, nieprzetworzonego mięsa (w porównaniu z grupą jedzącą jego minimalne ilości). Zespół badawczy podkreśla jednak, że w przypadku tej kwestii mowa raczej o „ocenie subiektywnej” niż o konkretnym wyniku – aby potwierdzić ewentualny związek, konieczne będą dalsze badania.

Czytaj więcej

Temperatura w pomieszczeniach wpływa na sprawność umysłu. Jaka wartość jest optymalna?

Spożycie czerwonego mięsa. Eksperci zalecają ograniczenie

- Przesłanie jest takie, że jeśli możesz ograniczyć spożycie czerwonego mięsa, to proszę zrób to (...). A jeśli zrobisz to wcześniej, to tym lepiej – wyjaśnia dr Wang, cytowany przez TIME. Zdaniem eksperta korzyści zdrowotne dla funkcji poznawczych przyniesie nawet minimalne zmniejszenie dziennego spożycia czerwonego mięsa. Główny autor projektu planuje kontynuowanie badania chcąc skupić się na dokładnym wpływie czerwonego mięsa na mózg.

Obecnie jedna z teorii łączy przetworzone mięso (a dokładniej jego tłuszcze nasycone i wysoką zawartość sodu) m.in. z ryzykiem cukrzycy i chorób serca, częściowo przez wpływ na podnoszenie ciśnienia krwi – a co za tym idzie na możliwe ryzyko uszkodzenia mózgu. Kolejna teoria dotyczy możliwego związku pomiędzy azotynami – stosowanymi m.in. w procesie peklowania mięsa – a zwiększonym, długofalowym ryzykiem upośledzenia funkcji poznawczych. Jak podkreślili autorzy projektu, aby w pełni poznać czynniki podnoszące ryzyko wystąpienia demencji, konieczne są dalsze, długofalowe badania.

Wyniki nowego badania, dotyczącego m.in. czynników ryzyka powstania demencji, ukazały się 15 stycznia w czasopiśmie „Neurology”. Nad projektem pracował zespół pod przewodnictwem doktora Daniela Wanga – adiunkta medycyny z Harvard T.H. Chan School of Public Health.

Metodologia badania

Pozostało jeszcze 95% artykułu
Zdrowy styl życia
Szklanka tego popularnego napoju może zmniejszyć ryzyko raka. Naukowcy potwierdzają
Zdrowy styl życia
Jak napoje słodzone wpływają na zdrowie? Najnowsze badanie potwierdza groźny trend
Zdrowy styl życia
Nie będzie ograniczeń w sprzedaży alkoholu na stacjach benzynowych?
Zdrowy styl życia
Witamina D i wapń nie pomogą seniorom? Naukowcy proponują coś innego
Materiał Promocyjny
Kluczowe funkcje Małej Księgowości, dla których warto ją wybrać
Zdrowy styl życia
Zwrot w sprawie saszetek nikotynowych. Przedsiębiorcy alarmują
Materiał Promocyjny
Najlepszy program księgowy dla biura rachunkowego