We Francji wiesz, jakie mięso kupujesz i jesz

Francja wprowadza obowiązek informowania konsumentów w lokalach gastronomicznych o pochodzeniu mięsa podawanego w potrawach. To samo dotyczy sklepów. Przewiduje to dekret premiera Francois Bayrou.

Publikacja: 19.02.2025 19:31

We Francji wiesz, jakie mięso kupujesz i jesz

Foto: Adobe Stock

Taki obowiązek istniał od 2022 r. ale dotyczył wyłącznie cielęciny i wołowiny. Teraz konsument i kupujący musi być informowany, skąd pochodzi kotlet wieprzowy, sznycelek jagnięcy czy udko kurczaka. Od marca 2024 obowiązek podawania informacji o pochodzeniu dotyczy mięsa mielonego, elementów drobiowych i przetworów. Informacji o pochodzeniu mięsa powinny też udzielać sklepy.

„Na kilka dni przed otwarciem dorocznego międzynarodowego salonu rolnego w Paryżu (22 lutego — 2 marca) ta decyzja rządu świadczy o chęci zwiększenia widoczności francuskich płodów rolnych na naszych talerzach”- stwierdził w komunikacie resort rolnictwa, cytowany przez „La Tribune”.

Tylko 79 zł za pół roku czytania.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję? - możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Przemysł spożywczy
Hakerzy uderzyli w rosyjską wódkę. Stanęła produkcja i sprzedaż
Materiał Partnera
Konieczność transformacji energetycznej i rola samorządów
Przemysł spożywczy
USA: Tysiące puszek Coca-Coli wycofane z powodu wykrycia plastiku
Przemysł spożywczy
USA chcą importować „setki milionów” jajek z Turcji i Korei Południowej
Przemysł spożywczy
Donald Trump zapewnia, że zażegnał kryzys na rynku jajek. Nie do końca
Materiał Partnera
Warunki rozwoju OZE w samorządach i korzyści z tego płynące
Przemysł spożywczy
Niebezpieczne składniki w najmodniejszej czekoladzie? Niemiecka fundacja zbadała dubajską czekoladę
Materiał Promocyjny
Suzuki Moto Road Show już trwa. Znajdź termin w swoim mieście