Restauracje znów na fali. Boom na foodtrucki i posiłki zamawiane online

Po raz pierwszy od pandemii pod względem liczby placówek rosną wszystkie sektory rynku gastronomicznego. Największa zmiana dotyczy mobilnych placówek gastronomicznych, których w pół roku przybyło aż 600.

Publikacja: 24.07.2024 04:30

Restauracje znów na fali. Boom na foodtrucki i posiłki zamawiane online

Foto: Adobe Stock

W ostatnich sześciu miesiącach polski rynek gastronomiczny urósł o 2,6 tys. restauracji, punktów ruchomych, firm kateringowych i barów – wynika z danych wywiadowni Dun&Bradstreet Poland specjalnie dla „Rzeczpospolitej”. Oznacza to, że polska branża gastronomiczna najtrudniejszy czas ma za sobą i powróciła na ścieżkę wzrostu.

Przybywa foodtrucków

Pozostało jeszcze 95% artykułu

19 zł za pierwszy miesiąc czytania RP.PL

Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

„Rzeczpospolita” najbardziej opiniotwórczym medium października!
Przemysł spożywczy
Starbucks radykalnie zmienia zasady. Będzie nowy kodeks postępowania dla gości
Przemysł spożywczy
Do syndyka zgłosiło się już 400 wierzycieli Manufaktury. Będzie więcej
Przemysł spożywczy
Producenci mięsa pod presją kosztów. Szansą rynki zagraniczne
Przemysł spożywczy
Foie gras i łosoś zdominowały francuskie święta
Przemysł spożywczy
Piwo z Polski i innych krajów Unii Europejskiej wlewa się do Rosji