Ceny zboża spadły o połowę, a chleb drogi. " A dlaczego ma potanieć?"

Ceny zboża spadły o niemal połowę z ubiegłorocznych rekordów, mąka przestała drożeć, a mimo to, ceny chleba idą ciągle w górę. Jak to możliwe? – A dlaczego ma chleb potanieć? – pyta Stanisław Butka, prezes Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa.

Publikacja: 17.04.2023 16:45

Ceny zboża spadły o połowę, a chleb drogi. " A dlaczego ma potanieć?"

Foto: Adobe Stock

Pieczywo podrożało aż o 25 proc. w ciągu roku, a mimo spadających cen zbóż, jego ceny się nie zatrzymały i od grudnia 2022 r. za chleb czy bułki płacimy o 5 proc. drożej niż podczas zakupów na Sylwestra. Nawet teraz ceny nie przestały rosnąć, z miesiąca na miesiąc, między lutym a marcem 2023 r. chleb podrożał o 1 proc.

Jak to możliwe, że ceny ceny chleba rosną, choć pszenica potaniała tak mocno, że rozpaliło to protesty rolników i zmusiło rząd do kontrowersyjnej blokady na granicy z Ukrainą? Wszystko przez to, że choć chleb kojarzymy głównie z ceną mąki, to mocno podrożały pozostałe składniki jego ceny – energia, transport, płace, a nawet - opakowania. 

Pozostało jeszcze 82% artykułu

19 zł za pierwszy miesiąc czytania RP.PL

Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

„Rzeczpospolita” najbardziej opiniotwórczym medium października!
Przemysł spożywczy
Starbucks radykalnie zmienia zasady. Będzie nowy kodeks postępowania dla gości
Przemysł spożywczy
Do syndyka zgłosiło się już 400 wierzycieli Manufaktury. Będzie więcej
Przemysł spożywczy
Producenci mięsa pod presją kosztów. Szansą rynki zagraniczne
Przemysł spożywczy
Foie gras i łosoś zdominowały francuskie święta
Przemysł spożywczy
Piwo z Polski i innych krajów Unii Europejskiej wlewa się do Rosji
Materiał Promocyjny
Najlepszy program księgowy dla biura rachunkowego