Unia Europejska marnuje dużo jedzenia

Rodziny w krajach UE wyrzuciły w 2020 r. do śmieci po 70 kg jedzenia na osobę w rodzinie. Była to ponad połowa ze zmarnowanych 127 kg żywności na mieszkańca — podał Eurostat

Publikacja: 30.10.2022 11:31

Unia Europejska marnuje dużo jedzenia

Foto: AdobeStock

Marnowanie żywności na świecie przyczynia się w 8-10 procentach do łącznych emisji gazów cieplarnianych — uważa Organizacja NZ ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), rozwiązanie kwestii marnowania żywności jest wyzwaniem dla Unii i dla całego świata — pisze Reuter.

Eurostat poinformował, że gospodarstwa domowe odpowiadają za 55 proc. całego marnowania żywności w Unii w pierwszym roku pandemii, pozostałe 45 proc. powstało w różnych etapach łańcucha dostaw. Firmami, które najbardziej przyczyniły się do tego byli producenci żywności i napojów (po 23 kg na statystycznego mieszkańca) i producenci surowców (14 kg). Na restauracje i firmy usługowe w zakresie żywienia przypadło po 12 kg na osobę, co dało udział 9 proc. Najmniej marnowali handel detaliczny i inni dystrybutorzy. Eurostat nadal bada wpływ lockdownów na te sektory.

79 zł za rok czytania RP.PL

O tym jak szybko zmienia się świat. Ameryka z nowym prezydentem. Chiny z własnymi rozwiązaniami AI. Co się dzieje w kraju przed wyborami. Teraz szczególnie warto wiedzieć więcej. Wyjaśniamy, inspirujemy, analizujemy

Przemysł spożywczy
Ceny kawy w rok się niemal podwoiły, a będzie jeszcze gorzej
Materiał Promocyjny
Przed wyjazdem na upragniony wypoczynek
Przemysł spożywczy
Bacardi przegrywa z Kubą walkę o Havana Club
Przemysł spożywczy
Owady w pieczywie mogą przestać być skandalem. Bruksela legalizuje larwy mącznika
Przemysł spożywczy
Jemy coraz więcej miodu, potrzebny import z Ukrainy. Dane Polskiej Izby Miodu
Przemysł spożywczy
Szampan mniej popularny na świecie, ale koniak nadal w modzie