Radziuk: Wątpliwości co do powołań na stanowisko notariusza

Nie jest prawdziwa informacja, że izby notarialne ?nie były dotychczas traktowane jako strony postępowania administracyjnego w sprawach? o powołanie na stanowisko notariusza – pisze notariusz Małgorzata Radziuk.

Publikacja: 18.08.2014 09:22

List otwarty aplikantów i zastępców notarialnych do prezydenta RP, o którym informowała 11 sierpnia „Rzeczpospolita" (Chcą być notariuszami, napisali do Prezydenta"), będący specyficzną reakcją na sytuację, w której znaleźli się kandydaci do zawodu notariusza, wymaga odniesienia się do zawartych w nim stwierdzeń. Mogą one bowiem wprowadzać opinię publiczną w błąd. Dlatego nie mogą pozostać bez wyjaśnienia.

Otóż nie jest prawdziwa informacja, jakoby izby notarialne nie były dotychczas traktowane jako strony postępowania administracyjnego w sprawach o powołanie na stanowisko notariusza. Taka właśnie sytuacja miała miejsce praktycznie od 1992 roku i trwała na przestrzeni kilkunastu lat. Ostatecznie została usankcjonowana w 1996 roku, kiedy to Sąd Najwyższy wydał uchwałę w składzie siedmiu sędziów (III AZP 26/95). Od tego czasu orzecznictwo i praktyka już jednolicie uznawały, iż izba notarialna ma status strony w tym postępowaniu. Jednak od blisko trzech lat stanowisko i praktykę w tej kwestii zmieniło Ministerstwo Sprawiedliwości. Wątpliwości w tym zakresie nie miały i nie mają organy samorządu notarialnego. Trzeba podkreślić, że Naczelny Sąd Administracyjny, wydając, w ciągu ostatnich miesięcy, rozstrzygnięcia w pięciu sprawach dotyczących statusu izby notarialnej jako strony w postępowaniu o powołanie na stanowisko notariusza potwierdził stanowisko notariatu w tej kwestii.

Pomimo jednak kształtującej się tak jednolicie linii orzeczniczej, minister sprawiedliwości wystąpił do prezesa Naczelnego Sądu Administracyjnego o rozstrzygnięcie zagadnienia w poszerzonym, siedmioosobowym składzie, wnosząc równocześnie o zawieszenie toczących się, podobnych postępowań przed sądami administracyjnymi. Oczekujemy na rozstrzygnięcie tego zagadnienia.

W przypadku potwierdzenia istnienia przymiotu strony w postępowaniu o powołanie na stanowisko notariusza izby notarialne będą brały czynny udział w tym postępowaniu, a także doręczane im będą decyzje ministra sprawiedliwości o powołaniu na notariusza.

Po drugie, stwierdzenie, jakoby przynależny izbom notarialnym przymiot strony w postępowaniach o powołanie nowych notariuszy miał być wykorzystywany jako narzędzie ograniczenia dostępu do zawodu, jest w naszej ocenie pozbawione jakichkolwiek podstaw. Przypomnijmy raz jeszcze – samo złożenie wniosku o powołanie na stanowisko notariusza ani opinia izby notarialnej nie determinuje wydania decyzji o powołaniu na to stanowisko. Decyzje ministra sprawiedliwości w tej kwestii mają charakter uznaniowy, co zresztą jednoznacznie przesądziła tzw. ustawa deregulacyjna w zmienionym brzmieniu art. 10 § 3 Prawa o notariacie. Zarówno dobór kandydatów do zawodu, jak i wyznaczenie siedziby ich kancelarii należą do kompetencji ministra. Zaś decyzja podejmowana jest w ramach postępowania administracyjnego, po zgromadzeniu i wszechstronnym rozważeniu całokształtu materiału dowodowego.

Samorząd notarialny nigdy nie kwestionował i nie zamierza w jakikolwiek sposób kwestionować tej zasady. Opiniowanie wniosków przez izby notarialne ma zgoła odmienny cel – służy uzupełnieniu wiedzy ministra na temat osób ubiegających się o nominację. Izby notarialne, aby właściwie sprawować pieczę nad należytym wykonywaniem zawodu zaufania publicznego, jakim niewątpliwie jest zawód notariusza, w granicach interesu publicznego i dla jego ochrony (zgodnie z art. 17 ust. 1 Konstytucji RP) muszą mieć możliwość aktywnego udziału w postępowaniu.

W rozmowach z Ministerstwem Sprawiedliwości samorząd notarialny wielokrotnie zwracał uwagę na problemy, z jakimi boryka się środowisko. Uzyskaliśmy zapewnienia, że po procesie deregulacji wspólnie będziemy pracować nad systemowymi zmianami w ustawie Prawo o notariacie. Minęła rocznica „deregulacji", wprowadzone nią zmiany codziennie stwarzają problemy zarówno samorządom, jak i jego członkom, a także tym, którzy chcą zostać członkami samorządu notarialnego – tak jak autorzy omawianego listu. Istnieje pilna potrzeba nowelizacji Prawa o notariacie, w tym jednoznacznego określenia pozycji ustrojowej notariusza oraz konieczność poszerzenia katalogu czynności notarialnych. To te kwestie mają fundamentalne znaczenie dla przyszłości wszystkich notariuszy w Polsce oraz bezpieczeństwa obrotu prawnego. I to one są przedmiotem największej troski samorządu notarialnego.

Nadszedł czas na konstruktywne działania. Pomimo wielu nieścisłości w powołanym na wstępie liście otwartym aplikantów i zastępców notarialnych do prezydenta RP, mamy nadzieję, że pan prezydent, analizując sytuację, zechce włączyć się w budowę nowoczesnego notariatu w bezpiecznym państwie, służącego państwu i obywatelom.

Małgorzata Radziuk jest wiceprezesem Krajowej Rady Notarialnej.

Opinie Prawne
Karolina Szulc-Nagłowska: Szybki rozwód. Jak go uzyskać?
Cykl Partnerski
Brudna energia: kula u nogi
Ewa Szadkowska: Bliskość prawnie uregulowana
Opinie Prawne
Michał Szułdrzyński: Związki partnerskie? Triumf indywidualizmu nad przyszłościowym myśleniem o wspólnocie
Opinie Prawne
Michał Bieniak: Prorok jaki, czy co?
Opinie Prawne
Drapała: O potrzebie ochrony firm przy budowie elektrowni atomowej