Czym grozi jedzenie fast foodów?

Tłusta, słodka, bezbłonnikowa dieta rozdrażnia układ odpornościowy i wywołuje stany zapalne w organizmie.

Aktualizacja: 15.01.2018 18:14 Publikacja: 15.01.2018 17:50

Długotrwałe odżywianie śmieciowym jedzeniem wywołuje zmiany w DNA komórek odpornościowych

Długotrwałe odżywianie śmieciowym jedzeniem wywołuje zmiany w DNA komórek odpornościowych

Foto: shutterstock

Jedzenie fast foodów sprawia, że w dłuższej perspektywie układ odpornościowy staje się bardziej agresywny. Badania pokazują, że nawet po powrocie do zdrowej diety mechanizmy obronne organizmu nadal pozostają nadpobudliwe. To zaś, jak twierdzą naukowcy z Uniwersytetu w Bonn, może przyczyniać się do rozwoju miażdżycy, cukrzycy i innych chorób kojarzonych z konsekwencjami stosowania niezdrowej, śmieciowej diety. Wyniki najnowszych badań nad wpływem nieprawidłowego odżywiania na układ odpornościowy zostały opublikowane w styczniowym numerze czasopisma „Cell”.

Pozostało jeszcze 85% artykułu

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Nauka
Kiedy gospodarki są w szoku? Co i jak kształtuje cykle koniunkturalne
Nauka
Obraz, notatki na marginesach. Co staropolskie książki mówią o ich czytelnikach?
Nauka
Etiopskie kazania. Nieznane karty z historii zakodowane w starożytnym języku
Nauka
Niezwykły fenomen „mlecznego morza”. Naukowcy bliżej rozwiązania zagadki
Nauka
„Wpływ psów na środowisko jest bardziej zdradliwy niż się uważa”. Nowe wyniki badań