Stwierdzili to naukowcy z Instytutu Biologii Doświadczalnej im. M. Nenckiego PAN. Podawali mrówkom kofeinę i sprawdzali, jak wpłynie na ich zachowania społeczne.Codziennie przez 3 tygodnie do roztworu cukru dodawali różne dawki kofeiny, a następnie taki pokarm podawali owadom. Obserwowali też grupę kontrolną, która dostawała pokarm bez kofeiny. W każdej grupie znalazła się podobna liczba mrówek, w podobnym wieku.
Eksperyment pokazał, że gdy mrówka nakarmiona kofeiną spotka na swojej drodze obcą mrówkę, jest względem niej dużo bardziej agresywna niż ta, która kofeiny nie spożywała. U mrówek karmionych pokarmem zawierającym kofeinę rzadziej można było zaobserwować zachowania grożące, polegające na rozwieraniu żuwaczek, a czasami również specyficznym podginaniu odwłoka, sygnalizującego gotowość do wystrzelenia w kierunku przeciwniczki kwasu mrówkowego. Dużo szybciej przechodziły za to do bezpośredniej agresji: doskoku do przeciwniczki czy też jej ugryzienia.