Czekolada z lodem i solą

Przepisy na czekoladę sprzed 350 lat odnalazła brytyjska badaczka.

Aktualizacja: 09.09.2013 18:09 Publikacja: 09.09.2013 18:03

Czekolada z lodem i solą

Foto: Fotorzepa, Radek Pasterski RP Radek Pasterski

Przepisy zachowały się w dzienniku prowadzonym przez Edwarda Montagu, pierwszego hrabiego Sandwich. Odnalazła je dr Kate Loveman z Uniwersytetu w Leicester. Hrabia zanotował je w 1668 roku.

Edward Montagu najwidoczniej przekazał swoje kulinarne upodobania swojemu potomkowi, słynnemu Johnowi Montagu, także hrabiemu Sandwich, który zasłynął, jako pierwszy lord Admiralicji, nieudolnym dowodzeniem marynarką oraz wynalezieniem kanapek — sandwiczy.

Historia czekolady w Europie rozpoczęła się w 1528 roku, gdy hiszpański konkwistador Hernan Cortes przywiózł z Ameryki pomidory, białą fasolę, ziemniaki, kukurydzę, tytoń i ziarna kakao. Początkowo czekolada była towarem elitarnym, spożywała ją arystokracja. Z Hiszpanii trafiła najpierw do podbitych przez nią Niderlandów. Do Anglii dotarła w 1640 roku. Przypisywano jej wtedy korzystny wpływ na zdrowie, a nawet była uważana za afrodyzjak. Nie brakowało jednak lekarzy przestrzegających przed jej spożywaniem — miała osłabiać żołądek, serce, płuca, powodować bezsenność, nadmierne pocenie się, a nawet krwotoki.

Hrabia Sandwich nie zaliczał się do przeciwników czekolady. Szczególnie zalecał picie jej na raty, w dwóch turach — najpierw gorącą a po upływie kwadransa zimną. Opracował także własny przepis na czekoladę: z lodem i solą.

Czekolada stała się powszechniej dostępna dopiero w XIX wieku. Obecnie rocznie na świecie spożywa się około 3 milionów ton tego przysmaku.

Bardzo ciekawego odkrycia dotyczącego czekolady dokonali amerykańscy badacze z Uniwersytetu Pensylwanii w Filadelfii. Odkryli najstarsze ślady spożywania czekolady w Ameryce Północnej, pochodzące sprzed 1200 lat. Dotychczas sądzono, że w tym okresie czekoladę i jej podstawowy składnik — kakao — spożywali wyłącznie mieszkańcy Ameryki Środkowej (krąg kultury Majów). Naukowcy z Filadelfii zbadali przy pomocy spektrometru masowego osad organiczny zachowany na ściankach glinianych naczyń z VIII wieku, odkopanych jeszcze w latach 30. ubiegłego stulecia w stanie Utah. Okazało się, że osad zawiera teobrominę występującą w ziarnach kakao.

W Ameryce Środkowej, kakao i czekoladę spożywali wyłącznie członkowie elity społecznej, podczas uroczystości i obrzędów religijnych. Tymczasem mała, lokalna, prymitywna społeczność Indian żyjących z łowiectwa, na terenach dzisiejszego stanu Utah, jeszcze nie rozwarstwiona, nie posiadająca elity, arystokracji — także spożywała ziarna kakao. A to oznacza, ze w jej obrębie kakao było dostępne dla wszystkich.

Badacze przypuszczają, że w Utah czekolada była spożywana bardzo racjonalnie — ze względu na jej właściwości odżywcze, na przykład podczas polowań wymagających dalekich wędrówek i dużego wysiłku fizycznego.

Najstarszych śladów spożywania kakao dostarczyły wykopaliska w osadach plemienia Mokoy na terenie Meksyku. Ludzie ci pijali czekoladowy napój już 1900 lat przed naszą erą.

Przepisy zachowały się w dzienniku prowadzonym przez Edwarda Montagu, pierwszego hrabiego Sandwich. Odnalazła je dr Kate Loveman z Uniwersytetu w Leicester. Hrabia zanotował je w 1668 roku.

Edward Montagu najwidoczniej przekazał swoje kulinarne upodobania swojemu potomkowi, słynnemu Johnowi Montagu, także hrabiemu Sandwich, który zasłynął, jako pierwszy lord Admiralicji, nieudolnym dowodzeniem marynarką oraz wynalezieniem kanapek — sandwiczy.

Pozostało 87% artykułu
Nauka
Przełomowe ustalenia badaczy. Odkryto życie w najbardziej „niegościnnym” miejscu na Ziemi
Nauka
Wyjątkowa pełnia już dziś. O której na niebie pojawi się Księżyc Bobrów?
Nauka
Skąd wzięły się dziwne kratery na Syberii? Badacze mają nową hipotezę
Nauka
Kiedy wybuchnie superwulkan Yellowstone? Najnowsze obliczenia amerykańskich badaczy
Materiał Promocyjny
Ładowanie samochodów w domu pod każdym względem jest korzystne
Nauka
Ewolucja na oczach naukowców. Niezwykłe wyniki 30-letniego eksperymentu