Roślinna nadzieja dla otyłych

Lei Gong Teng to zioło od tysięcy lat stosowane w tradycyjnej medycynie chińskiej do leczenia płuc, nerek i reumatyzmu. Nazwa oznacza „winorośl boskiego pioruna”.

Aktualizacja: 18.07.2015 10:47 Publikacja: 18.07.2015 10:44

Celastrol został wyizolowany z rośliny Tripterygium wilfordi.

Celastrol został wyizolowany z rośliny Tripterygium wilfordi.

Foto: ROL

Badacze z Harvard Medical School Uniwersytetu Harvarda postanowili sprawdzić, czy ta reputacja ma naukowe podstawy. Okazało się, że tak, ale przy okazji na jaw wyszła dodatkowa zaleta rośliny. Wydobyty z niej ekstrakt — celastrol — może być przydatny w zwalczaniu otyłości. Na razie eksperymenty zostały przeprowadzone tylko na myszach. Informuje o tym pismo „Cell".

Celastrol został wyizolowany z rośliny Tripterygium wilfordi. Zmniejsza on ilość przyjmowanego przez gryzonie pożywienia o 80 proc. i powoduje spadek masy ich ciała do 45 proc. Myszy, którym podawano ten związek, prawie całkowicie pozbyły się tkanki tłuszczowej.

Celastrol zwiększa poziom leptyny — hormonu wytwarzanego w podskórnej tkance tłuszczowej. Działa poprzez receptory ulokowane głównie w mózgu, w podwzgórzu, na ich sygnał neurony przestają wytwarzać stymulator apetytu. W ten sposób hormon ten zmniejsza łaknienie.

Doświadczenie na myszach wykazało, że celastrol obniżył także poziom cholesterolu, poprawił pracę wątroby oraz metabolizm glukozy, co może przekładać się na niższe ryzyko chorób serca i otłuszczenia wątroby.

Julie Dam, badaczka z francuskiego Inserm (Institut National de la Sante Et de la Recherche Medicale) komentując wyniki eksperymentu powiedziała: — Badania te są bardzo interesujące z terapeutycznego punktu widzenia. Byłoby wspaniale móc uwrażliwiać osoby otyłe na leptynę, byłby to duży postęp. Bowiem na razie, leki dotychczas stosowane w tej dziedzinie, nie są tak naprawdę skuteczne. Co więcej, wywołują także niepożądane skutki uboczne.

Jednak Tripterygium wilfordi także wywołuje takie negatywne skutki uboczne, ekstrakty z tej rośliny mogą uszkodzić wątrobę i nerki. Większe dawki związków zawartych w tej roślinie są trujące. Ostrzeżenie w tej sprawie wydała chińska agencja do spraw żywności i leków oraz brytyjska agencja do spraw leków.

Nauka
Kiedy gospodarki są w szoku? Co i jak kształtuje cykle koniunkturalne
Nauka
Obraz, notatki na marginesach. Co staropolskie książki mówią o ich czytelnikach?
Nauka
Etiopskie kazania. Nieznane karty z historii zakodowane w starożytnym języku
Nauka
Niezwykły fenomen „mlecznego morza”. Naukowcy bliżej rozwiązania zagadki
Nauka
„Wpływ psów na środowisko jest bardziej zdradliwy niż się uważa”. Nowe wyniki badań