Marchew przyrządzać można na wiele sposobów. Doskonale spisuje się jako składnik wszystkich dań od sałatek i zup na przystawkę, poprzez surówki towarzyszące daniom głównym, po słodkie desery. A to wszystko możemy popić... sokiem z marchwi. Dzięki swojej uniwersalności, a także łatwości hodowania, zaskarbiła sobie sympatię gospodyń i kucharzy na całym świecie.
[srodtytul]Witaminowa bomba[/srodtytul]
Niewiele jest warzyw, które byłyby jednocześnie tak smaczne i zawierały tyle dobroczynnych makro i mikroelementów. Marchew zawiera bowiem mangan, miedź, cynk i kobalt.
Z witamin marchew najwięcej zawiera karotenu, czyli prowitaminy A, jest jednak także bogata w witaminę E, B1, B2, B3, B6, kwas foliowy, witaminę C, a ponadto inozytol, kwas jabłkowy oraz pektyny. Warto tutaj zwrócić szczególną uwagę na karoten, zawartości którego może marchwi pozazdrościć każde warzywo czy owoc, a który wpływa na nasz wzrok, wzmacnia odporność naszego organizmu, także korzystnie oddziałuje na na naszą skórę – zarówno na jej stan jak i koloryt.
Jednak ilość przyswojonego przez organizm ludzki karotenu zależy od sposobu przyrządzenia marchwi: z gotowanej skorzystamy jedynie w 18%, z utartej surowej - 82%, a ze świeżo wyciśniętego soku - blisko 100%.