Marchewka na zdrowie

O tym, że marchewka jest zdrowa nie trzeba przypominać chyba nikomu. Od najmłodszych lat babcie, mamy i panie przedszkolanki przekonują nas o jej dobroczynnym działaniu, a my zazwyczaj dawaliśmy się przekonać, gdyż w odróżnieniu od szpinaku czy brukselki, słodka i chrupiąca marchew smakuje i najmłodszym

Aktualizacja: 25.11.2010 03:19 Publikacja: 24.11.2010 06:00

Marchewka na zdrowie

Foto: AFP

Red

Marchew przyrządzać można na wiele sposobów. Doskonale spisuje się jako składnik wszystkich dań od sałatek i zup na przystawkę, poprzez surówki towarzyszące daniom głównym, po słodkie desery. A to wszystko możemy popić... sokiem z marchwi. Dzięki swojej uniwersalności, a także łatwości hodowania, zaskarbiła sobie sympatię gospodyń i kucharzy na całym świecie.

[srodtytul]Witaminowa bomba[/srodtytul]

Niewiele jest warzyw, które byłyby jednocześnie tak smaczne i zawierały tyle dobroczynnych makro i mikroelementów. Marchew zawiera bowiem mangan, miedź, cynk i kobalt.

Z witamin marchew najwięcej zawiera karotenu, czyli prowitaminy A, jest jednak także bogata w witaminę E, B1, B2, B3, B6, kwas foliowy, witaminę C, a ponadto inozytol, kwas jabłkowy oraz pektyny. Warto tutaj zwrócić szczególną uwagę na karoten, zawartości którego może marchwi pozazdrościć każde warzywo czy owoc, a który wpływa na nasz wzrok, wzmacnia odporność naszego organizmu, także korzystnie oddziałuje na na naszą skórę – zarówno na jej stan jak i koloryt.

Jednak ilość przyswojonego przez organizm ludzki karotenu zależy od sposobu przyrządzenia marchwi: z gotowanej skorzystamy jedynie w 18%, z utartej surowej - 82%, a ze świeżo wyciśniętego soku - blisko 100%.

[srodtytul]Gdzie jeszcze działa marchew?[/srodtytul]

Ekstrakt ze świeżej marchwi jest też najlepszym środkiem na odtruwanie naszych tkanek. Żaden sok warzywny nie dorównuje marchwiowemu w odtruwaniu organizmu i regenerowaniu chorych komórek.

Pozytywnie wpływa on na nadnercza, które odpowiedzialne są za prawidłowe funkcjonowanie układu dokrewnego. Filtruje krew z toksyn, obniża jej zakwaszenie towarzyszące toksemii. Oczyszczona krew łatwiej transportuje ciała odpornościowe, wspomagając proces zdrowienia. Sok z marchwi odtruwa jelito grube, chroni śluzówkę i przywraca jego normalną pracę likwidując zaparcia. Dodatkowo odkażając końcową partię naszego układu trawiennego marchew pomaga zapobiegać takim chorobom jak: choroba Crohna, celiakia, uchyłkowość, oraz stanom zapalnym, wrzodom i rakowi jelita grubego.

Zobojętnienie kwasów, bo marchew wyrównuje również pH, likwiduje gazy i poprawia perystaltykę jelit. Jeżeli weźmiemy pod uwagę ścisłe powiązanie jelita z układem limfatycznym, nie trudno będzie nam ustalić jak ogromne ma to znaczenie dla sprawnego oczyszczania układu oddechowego, naczyń limfatycznych gardła, zatok, nosa, mózgu - zapobieganie gromadzeniu się śluzów, stanom zapalnym ucha środkowego, oskrzeli, płuc, powiększaniu migdałków, astmie czy tworzeniu się cyst.

Marchew jest też doskonałym składnikiem menu osób, które chcą stracić na wadze. 100 gram marchwi to zaledwie 35 kcal. I tu znowu wygrywa jej surowa postać, która choć bardziej ciężkostrawna dla organizmu, ma trzykrotnie niższy indeks glikemiczny, niż po ugotowaniu. Okazuje się też, że chrupanie surowej marchewki powoduje spalanie większej ilości energii, niż w ten sposób pozyskujemy.

[srodtytul]Marchewka w sypialni?[/srodtytul]

Marchew może okazać się również bardzo przydatna w naszych alkowach i bynajmniej nie należy kojarzyć tego z jej kształtem. Dzięki zawartości witamin E i C, oraz selenowi i beta-karotenowi mówi się o pozytywnym wpływie marchwi na naszą kondycję seksualną. Często polecana jest przy leczeniu niepłodności. Wiele wskazuje na to, że warzywo to koryguje także zaburzenia cyklu miesiączkowego. Dzięki takim właśnie walorom w niektórych rejonach świata uważana jest za afrodyzjak. Może warto o tym pamiętać następnym razem przy przygotowywaniu romantycznej kolacji i tym sposobem połączyć przyjemne z pożytecznym.

Marchew przyrządzać można na wiele sposobów. Doskonale spisuje się jako składnik wszystkich dań od sałatek i zup na przystawkę, poprzez surówki towarzyszące daniom głównym, po słodkie desery. A to wszystko możemy popić... sokiem z marchwi. Dzięki swojej uniwersalności, a także łatwości hodowania, zaskarbiła sobie sympatię gospodyń i kucharzy na całym świecie.

[srodtytul]Witaminowa bomba[/srodtytul]

Pozostało 88% artykułu
Kultura
Muzeum Historii Polski na 11 listopada: Wystawa „1025. Narodziny królestwa”
Kultura
WspółKongres Kultury: trudna prawda o artystach i rządzie
Kultura
Festiwal Eufonie to sieć muzycznych powiązań
Kultura
Co artyści powiedzą o władzy
Materiał Promocyjny
Europejczycy chcą ochrony klimatu, ale mają obawy o koszty
Kultura
Dyrektor państwowego instytutu złożyła rezygnację. Teraz ją wycofuje i oskarża ministerstwo