Dieta ludzi z epoki kamienia: Kadm, ołów i rtęć

Archeolog z norweskiego uniwersytetu, Hans Peter Blankholm, i jego koledzy postanowili zbadać czy dieta mieszkańców Norwegii z epoki kamienia była zdrowsza niż dieta współczesnych ludzi.

Aktualizacja: 17.02.2020 12:49 Publikacja: 17.02.2020 12:15

Dieta ludzi z epoki kamienia: Kadm, ołów i rtęć

Foto: stock.adobe.com

arb

Jak się okazuje mieszkańcy Norwegii zamieszkujący półwysep Varanger w rejonie norweskiej Arktyki 6300-3800 lat temu często jedli pokarm, który nie tylko nie był zdrowszy od naszego, ale często był wręcz toksyczny. Niektórzy z nich zjadali ponad 20 razy większe ilości niebezpiecznych dla życia metali, niż wynosi rekomendowana obecnie norma - czytamy w "Science".

Naukowcy nie analizowali szczątków ludzi z tego okresu - skupili się na badaniu ości dorszy atlantyckich i kości fok grenlandzkich znalezionych w miejscu, gdzie niegdyś znajdowały się ludzkie osady.

Tylko 69 zł za pół roku czytania.

O tym, jak szybko zmienia się świat. Czy będzie pokój na Ukrainie. Co się dzieje w kraju przed wyborami. Teraz szczególnie warto wiedzieć więcej. Wyjaśniamy, tłumaczymy, inspirujemy.

Archeologia
Czy wiek Stonehenge na pewno jest dobrze określony? Zaskakujące odkrycie naukowców
Archeologia
Zaskakujące odkrycie archeologów. Dotyczy przodków człowieka
Archeologia
Mózg mężczyzny zamienił się w szkło? Nowe badanie szczątków z Herkulanum
Archeologia
Wiemy kiedy Homo sapiens krzyżował się z neandertalczykami. To mniej odlegał przeszłość, niż nam się wydawało
Materiał Promocyjny
Sześćdziesiąt lat silników zaburtowych Suzuki
Archeologia
Piwo sprzed 10 tys. lat? Nietypowe odkrycie archeologów dotyczące starożytnych Chin