Dania wraca do natury

Przez dziesięciolecia duńskie rolnictwo było zdominowane przez przemysłowe hodowle i uprawy. Stosowano tam tak dużo chemii, że uciekły nawet bociany. Teraz to się zmienia.

Aktualizacja: 04.05.2017 20:07 Publikacja: 04.05.2017 18:52

Dania wraca do natury

Foto: Fotolia

Duńskie Ministerstwo ds. Żywności i Klimatu opublikowało raport na temat sytuacji w duńskim rolnictwie. Wynika z niego, że zmienia się ono całkowicie. Rośnie zainteresowanie duńskich rolników żywnością ekologiczną. Idzie za tym wzrost powierzchni ziemi przeznaczonej pod ekologiczne uprawy.

„Powierzchnia upraw ekologicznych zwiększyła się o blisko 37 tys. hektarów od czerwca 2015 do czerwca 2016 roku. W ubiegłym roku łączny areał przeznaczony na te uprawy wynosił 216,7 tys. hektarów" - cytuje raport Skandynawsko-Polska Izba Gospodarcza. Zdaniem autorów raportu wzrost produkcji żywności ekologicznej w Danii prawdopodobnie wynika z rosnącego popytu na nią na całym świecie. Od lat spadają też dochody duńskich producentów rolnych z rolnictwa tradycyjnego.

79 zł za rok czytania RP.PL

O tym jak szybko zmienia się świat. Ameryka z nowym prezydentem. Chiny z własnymi rozwiązaniami AI. Co się dzieje w kraju przed wyborami. Teraz szczególnie warto wiedzieć więcej. Wyjaśniamy, inspirujemy, analizujemy

Rolnictwo
Japoński rząd walczy z drożyzną. Chce zmusić rynek do obniżenia cen ryżu
Materiał Promocyjny
Koszty leczenia w przypadku urazów na stoku potrafią poważnie zaskoczyć
Rolnictwo
Najdłuższym tunelem kolejowym w Polsce pociągi będą mogły jechać nawet 350 km/h
Rolnictwo
Groźna choroba na granicy z Polską. Zagraża polskiemu eksportowi mięsa i mleka
Rolnictwo
Zaledwie tysiąc rolników na proteście przeciwko Mercosur i Zielonemu Ładowi
Rolnictwo
Jak nie gazem, to nawozem. Rosji sposób na sankcje