Katering. Nie każdy chce gotować, wysyp ofert z dostawą

Wciąż powstają nowe firmy kateringowe, a w styczniu sprzedaż liderów się podwoiła. Polskie marki szykują się nawet do ekspansji zagranicznej. Rynek ma się rozwijać przez kilka kolejnych lat.

Aktualizacja: 08.02.2021 07:39 Publikacja: 07.02.2021 21:00

Katering. Nie każdy chce gotować, wysyp ofert z dostawą

Foto: Adobe Stock

Kateringi w formie codziennie dostarczanych zestawów posiłków szturmem podbiły w ostatnim roku polski rynek, choć moda na ich stosowanie pojawiła się już wcześniej. Przymusowa izolacja i zamknięcie stacjonarnej obsługi w restauracjach spowodowały, że skazani na domowe gotowanie lub dostawy do domów, tysiące Polaków wybrało całodzienne zestawy.

Branża szacuje, że w 2020 r. trafiło ich do domów ok. 35 mln sztuk, a rynek szacowany wcześniej na ponad 1 mld zł faktycznie może być wart znacznie więcej, nawet ponad 2 mld zł. Wszystko wskazuje na to, że w tym roku wynik będzie jeszcze lepszy. Tym bardziej że stacjonarne restauracje wciąż nie mogą liczyć na poluzowanie restrykcji.

Pozostało jeszcze 88% artykułu

Tylko 69 zł za pół roku czytania.

O tym, jak szybko zmienia się świat. Czy będzie pokój na Ukrainie. Co się dzieje w kraju przed wyborami. Teraz szczególnie warto wiedzieć więcej. Wyjaśniamy, tłumaczymy, inspirujemy.

Przemysł spożywczy
Abstynent Putin każe Rosjanom nie pić. Produkcja wódki najniższa od ośmiu lat
Przemysł spożywczy
Kawa wreszcie zacznie tanieć? Świat czeka na zbiory w Brazylii
Przemysł spożywczy
200 mln na pączki. Każdy w Polsce zje co najmniej po dwa
Przemysł spożywczy
Jajecznica będzie daniem luksusowym. Jajka coraz droższe, zaczyna ich brakować
Materiał Promocyjny
O przyszłości klimatu z ekspertami i biznesem. Przed nami Forum Ekologiczne
Przemysł spożywczy
Starbucks zredukuje menu o prawie jedną trzecią i zwolni 1100 osób w USA