Od pola do stołu - superurząd skontroluje jakość żywności

Od 1 lipca kontrolę jakości żywności na wszystkich etapach obrotu będzie prowadziła jedna instytucji – Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Specjaliści z Inspekcji Handlowej, która obecnie sprawdza jakość żywności w sklepach zostaną pracownikami IJHARS.

Publikacja: 25.02.2020 14:23

Od pola do stołu - superurząd skontroluje jakość żywności

Foto: Adobe Stock

dgk

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów-Rolno Spożywczych podlega Ministerstwu Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Obecnie kontroluje ona artykuły rolno-spożywcze przeznaczone dla konsumentów na wcześniejszych etapach obrotu np. u producenta, na granicy, w zakładach paczkujących. Natomiast kontrole w sklepach i hurtowniach oraz w placówkach gastronomicznych kontroluje Inspekcja Handlowa (IH) nadzorowana przez Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Od 1 lipca obie połączą siły.

- To ważna zmiana o której dyskutowano od wielu lat - korzystna tak dla konsumentów, jak i rolników oraz przedsiębiorców działających w sektorze rolno-spożywczym. To także ważny krok w kierunku dalszej specjalizacji instytucji państwa oraz usprawnienia nadzoru w łańcuchu dostaw od „pola do stołu" – mówi Tomasz Chróstny, prezes UOKiK.

Kontrolerzy ściśle wyspecjalizowani

Po zmianach IJHARS będzie odpowiadać za kontrole jakości żywności u producentów rolnych, przetwórców i importerów, w magazynach, hurtowniach, sklepach, barach, restauracjach, szkolnych stołówkach i firmach cateringowych. Będzie sprawdzać, czy produkty spożywcze nie są zafałszowane i czy są właściwie oznaczone. Kontrole obejmą żywność nieprzetworzoną (np. owoce, warzywa, ryby, mięso) i przetworzoną (np. pieczywo, makarony, sery), a także opakowania artykułów spożywczych.  IJHARS będzie mogła nakładać na przedsiębiorców kary, a także wycofać ze sklepów całą partię zafałszowanej żywności.

Przejdą do niej pracownicy wojewódzkich inspektoratów IH, którzy do tej pory specjalizowali się w kontroli żywności. UOKiK w celu wzmocnienia IJHARS przekaże również 5 laboratoriów żywnościowych: w Katowicach, Kielcach, Olsztynie, Poznaniu i Warszawie.

- Po zmianach Inspekcja Handlowa będzie się mogła skoncentrować na kontroli jakości, bezpieczeństwa i oznakowania produktów nieżywnościowych, np. paliw, zabawek, ubrań czy sprzętu elektronicznego oraz usług. Tak jak dotąd będzie także udzielać porad konsumentom i pomagać im w polubownym rozstrzyganiu sporów z przedsiębiorcami. Inspekcja Handlowa obchodzi w tym roku siedemdziesięciolecie powstania – w ramach reformy systemu nadzoru rynku rozpoczęliśmy prace nad dalszą poprawą mechanizmów instytucjonalnych Inspekcji Handlowej – wyjaśnia Tomasz Chróstny.

Adresy będą jawne

Co roku Inspekcja Handlowa prowadzi prawie 20 tys. kontroli, podczas których sprawdza ponad 165 tys. zł partii produktów. Dużą część z nich stanowiła żywność – było to ok. 7-8 tys. kontroli rocznie. Oprócz tego IH czuwa nad jakością i bezpieczeństwem produktów w wielu branżach. Sprawdza m.in. stacje benzynowe, zabawki, sprzęt sportowy, elektroniczny i wiele, wiele innych produktów. Pilnuje także prawidłowego uwidaczniania cen w sklepach, tę kompetencję zachowa również w stosunku do placówek oferujących żywność. W ostatnim czasie Inspekcji Handlowej doszły nowe, odpowiedzialne obowiązki – kontrole składów węgla oraz kotłów na paliwo stałe.

1 lipca 2020 r. wejdzie w życie bardzo ważna zmiana dotycząca nowych zasad podawania do publicznej wiadomości wyników kontroli Inspekcji Handlowej. Prezes UOKiK będzie mógł ujawniać m.in. pod jakim adresem została przeprowadzona, jakich konkretnie przedsiębiorców i produktów dotyczyła oraz jakie były nieprawidłowości. Ponadto decyzje Prezesa UOKiK oraz wojewódzkich inspektorów IH będą w całości publikowane na stronie urzędu lub WIIH-ów. Pominięte mają zostać tylko informacje stanowiące tajemnicę przedsiębiorstwa. – Dzięki poszerzeniu zakresu ujawnień konsumenci łatwiej będą mogli sprawdzić, jakie wyroby warto kupować, a jakie lepiej omijać – mówi prezes UOKiK.

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów-Rolno Spożywczych podlega Ministerstwu Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Obecnie kontroluje ona artykuły rolno-spożywcze przeznaczone dla konsumentów na wcześniejszych etapach obrotu np. u producenta, na granicy, w zakładach paczkujących. Natomiast kontrole w sklepach i hurtowniach oraz w placówkach gastronomicznych kontroluje Inspekcja Handlowa (IH) nadzorowana przez Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Od 1 lipca obie połączą siły.

- To ważna zmiana o której dyskutowano od wielu lat - korzystna tak dla konsumentów, jak i rolników oraz przedsiębiorców działających w sektorze rolno-spożywczym. To także ważny krok w kierunku dalszej specjalizacji instytucji państwa oraz usprawnienia nadzoru w łańcuchu dostaw od „pola do stołu" – mówi Tomasz Chróstny, prezes UOKiK.

Sądy i trybunały
Rezygnacja Julii Przyłębskiej to jest czysta kalkulacja
Materiał Promocyjny
Transformacja w miastach wymaga współpracy samorządu z biznesem i nauką
W sądzie i w urzędzie
Upoważnienie do konta bankowego na wypadek śmierci. Jak zrobić to zgodnie z prawem?
Podatki
Pułapka na frankowiczów: po ugodzie może być PIT
Konsumenci
Jak otrzymać ulgę na prąd? Kto może mniej zapłacić za energię? Ekspert odpowiada
Materiał Promocyjny
Przewaga technologii sprawdza się na drodze
Nieruchomości
SN: kiedy mieszkanie u rodziców prowadzi do zasiedzenia
Walka o Klimat
„Rzeczpospolita” nagrodziła zasłużonych dla środowiska