Pandemia zamknęła nas w domach. To skutkuje ograniczonym kontaktem z promieniami słonecznymi, niezbędnymi dla produkcji witaminy D w naszych organizmach. Pod wpływem promieniowania UVB w naszej skórze zachodzą procesy biochemiczne w wyniku których powstaje cholekalcyferol, czyli witamina D3, biologicznie aktywna forma witaminy D. Według oceny specjalistów w naszej szerokości geograficznej 80-100 proc. witaminy D powstaje w wyniku biosyntezy, a tylko nieznaczną część uzupełniamy drogą pokarmową- jedząc drożdże, żółtka jaj, wątróbkę, ryby, czy pijąc tran. Na produkcję tej witaminy ma wpływ m.in. pora roku, zachmurzenie i zanieczyszczenia powietrza, szerokość geograficzna, stosowanie kremów z filtrem, pigmentacja oraz starzenie się skóry, czas ekspozycji, karnacja skóry, grubość tkanki tłuszczowej, powierzchni ciała wystawiona na promienie słoneczne, a zapewne też wiele innych. Działanie witaminy D jest niezwykle istotne dla naszego organizmu. Wpływa na wszystko począwszy od układu kostnego, przez układ nerwowy i krążenia, aż po odporność immunologiczną.