Dieta śródziemnomorska chroni przed demencją?

Dieta śródziemnomorska składająca się z orzechów, owoców morza, produktów zbożowych i warzyw, może zmniejszać ryzyko demencji nawet o 1/4 - wynika z wstępnych rezultatów badań.

Publikacja: 14.03.2023 15:55

Dieta śródziemnomorska opiera się na rybach, warzywach, produktach z pełnoziarnistego zboża, oliwy z

Dieta śródziemnomorska opiera się na rybach, warzywach, produktach z pełnoziarnistego zboża, oliwy z oliwek

Foto: Adobe Stock

arb

Zebrane w czasie badania dane wskazują, że jedzenie wielu produktów roślinnych może mieć "efekt ochronny" przed demencją, niezależnie od genetycznego obciążenia danej osoby. Brytyjscy badacze, którzy stoją za badaniem twierdzą, że jeśli ich ustalenia się potwierdzą, mogą stać się podstawą do formułowania nowych strategii w zakresie ochrony zdrowia publicznego.

Dr Jance Ranson z Uniwersytetu w Exter, jedna z autorek badania stwierdziła, że "wnioski z badania obejmującego dużą populację wskazują na długoterminowe korzyści ze spożywania diety śródziemnomorskiej, bogatej w owoce, warzywa, produkty pełnoziarniste i zdrowie tłuszcze".

Czytaj więcej

Nowy lek na chorobę Alzheimera

Chroni dieta czy zdrowy styl życia?

- Ochronny efekt tej diety przeciw demencji był wyraźny, niezależnie od genetycznego obciążenia danej osoby, więc prawdopodobnie będzie to korzystny wybór stylu życia dla osób szukających zdrowych wyborów jeśli chodzi o dietę i ograniczenia ryzyka demencji - dodała. 

Wyniki badania opisano na łamach magazynu "BMC Medicine". W ramach badania przeanalizowano dane na temat ponad 60 tys. osób zgromadzonych w UK Biobanku, bazie danych medycznych i danych o stylu życia ponad pół miliona Brytyjczyków.

Jedzenie wielu produktów roślinnych może mieć "efekt ochronny" przed demencją

W badanej grupie w ciągu dekady stwierdzono 882 przypadki demencji, ale osoby stosujące dietę śródziemnomorską były o 23 proc. mniej zagrożone rozwinięciem się demencji niż osoby stosujące inną dietę.

Prof. David Curtis z University College London zwraca jednak uwagę, że badacze nie wzięli pod uwagę, iż osoby stosujące śródziemnomorską dietę generalnie charakteryzują się zdrowszym stylem życia, co sprawia, że nie jest jasne czy sama dieta obniża ryzyko demencji. - Chociaż jest prawdopodobne że może to zrobić - dodaje.

Co składa się na dietę śródziemnomorską?

Tradycyjna dieta śródziemnomorska charakteryzuje się dużą zawartością w codziennym żywieniu warzyw, w tym zielonych warzyw liściastych; owoców; pełnoziarnistych produktów zbożowych; nasion roślin strączkowych; orzechów; oliwy z oliwek jako głównego źródła tłuszczu; ryb; owoców morza; jajek; mleka; drobiu; czerwonego wina.

Zebrane w czasie badania dane wskazują, że jedzenie wielu produktów roślinnych może mieć "efekt ochronny" przed demencją, niezależnie od genetycznego obciążenia danej osoby. Brytyjscy badacze, którzy stoją za badaniem twierdzą, że jeśli ich ustalenia się potwierdzą, mogą stać się podstawą do formułowania nowych strategii w zakresie ochrony zdrowia publicznego.

Dr Jance Ranson z Uniwersytetu w Exter, jedna z autorek badania stwierdziła, że "wnioski z badania obejmującego dużą populację wskazują na długoterminowe korzyści ze spożywania diety śródziemnomorskiej, bogatej w owoce, warzywa, produkty pełnoziarniste i zdrowie tłuszcze".

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Zdrowie
Środki z KPO na onkologię. Rusza wyścig z czasem
Zdrowie
Leki nie działają u chorych, którzy ich nie przyjmują
Zdrowie
Prof. Pruszczyk: Dostawianie ławek to za mało. Odbudujmy wspólnotę akademicką
Zdrowie
Bolesław Samoliński: Potrzeba prawdy w ochronie zdrowia
Zdrowie
Nasz cel to stały postęp w leczeniu