Powstał niezwykły odpowiednik masła - składa się głównie z wody

Na jednym z prestiżowych amerykańskich uniwersytetów naukowcy stworzyli niskokaloryczne smarowidło do kanapek, które wygląda i smakuje jak masło, a składa się głównie z wody – podaje Onet.

Publikacja: 22.08.2019 23:48

Powstał niezwykły odpowiednik masła - składa się głównie z wody

Foto: Adobe Stock

Naukowcy z Uniwersytetu Cornella stworzyli dietetyczny odpowiednik masła, który zawiera zaledwie 1 kalorii oryginału. Smarowidło o smaku i konsystencji masła uzyskali dzięki nowemu procesowi emulgowania dużych ilości wody z odrobiną oleju roślinnego i tłuszczu mlecznego (high-internal phase emulsions, HIPE). Nowe "masło" w 80 proc. składa się z wody, a w 20 proc. z oleju. Jedna łyżeczka produktu zawiera tylko 2,8 g tłuszczu oraz 25,2 kcal. Dla porównania taka sama łyżeczka prawdziwego masła dostarcza 11 g tłuszczu i prawie 100 kcal. – czytamy w Onecie.

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Zdrowie
Potrzebujesz dofinansowania do protezy lub rehabilitacji? Fundacja Poland Business Run szuka beneficjentów!
Zdrowie
Pilotażowy program tabletki „dzień po” w aptekach bez spektakularnych efektów
Zdrowie
Czy grozi nam medyczny blackout?
Zdrowie
Badanie CeZ: Z narzędzi AI korzysta niecałe 5 proc. podmiotów leczniczych w Polsce
Zdrowie
Paweł Walicki, CMP: Profilaktyka powinna znaleźć się w gestii lekarza rodzinnego