Polskie kurczaki trafią na japońskie stoły. Japonia znosi bariery

Przed polskim sektorem rolno-spożywczym otworzyły się nowe możliwości. Japonia zezwoliła na import mięsa drobiowego i produktów jajecznych z Polski.

Publikacja: 16.07.2024 17:48

Polskie kurczaki trafią na japońskie stoły. Japonia znosi bariery

Foto: Bloomberg

Japonia, jak poinformowało Ministerstwo Rolnictwa, zniosła ograniczenia dotyczące mięsa drobiowego i produktów z niego oraz jajek i produktów jajecznych z Polski. Mięso ze zwierząt ubitych po 12 lipca może być eksportowane do Japonii, podobnie jak jaja, produkty z jajek i produkty z mięsa drobiowego. Przed sektorem drobiowym otwiera to nowe możliwości eksportu i szansę na umocnienie dominacji Polski w produkcji mięsa drobiowego.

Przed decyzją o dopuszczeniu polskiego drobiu na japońskie stoły, polskie firmy eksportowały do tego kraju głównie wołowinę, podroby wołowe, wieprzowe, baranie i kozie. Eksport ten nie był jednak imponujący – cały eksport rolno-spożywczy do Japonii w 2023 roku zamknął się w kwocie 87,5 mln euro. Biorąc pod uwagę fakt, że Polska jest największym producentem drobiu w Unii Europejskiej i może eksportować nie tylko kurczaki, ale też chociażby mięso kacze czy gęsinę, to otwarcie drzwi dla polskiego drobiu w Japonii może zintensyfikować wymianę handlową między Polską a Japonią.

BLACK WEEKS -75%

Czytaj dalej RP.PL. Nie przegap oferty roku!
Ciesz się dostępem do treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce. Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
Przemysł spożywczy
Rosjanie skopiowali pomysł Donalda Trumpa. Nowa marka wódki na rynku
Przemysł spożywczy
Sposób na drogi nabiał? Nasłać prokuraturę. Takie rzeczy tylko w Rosji
Przemysł spożywczy
Cena masła. Ile może kosztować w święta? „Zbliżamy się do 10 zł”
Przemysł spożywczy
Polacy szukają oszczędności, także w przypadku żywności
Materiał Promocyjny
Dylematy ekologiczne
Przemysł spożywczy
Popyt na żywność będzie rósł