Nie zabraknie wina w Europie. Będzie tylko droższe

Dobra wiadomość dla miłośników wina: lepsze zbiory we Francji pozwolą utrzymać łączną produkcję w Europie na stałym poziomie, mimo dotkliwej suszy. A właściciele plantacji przewidują szczególnie dobrą jakość.

Publikacja: 18.09.2022 12:04

Nie zabraknie wina w Europie. Będzie tylko droższe

Foto: Adobe Stock

Uporczywa susza i fale tropikalnych upałów przeszły w tym roku przez kraje Europy, zwłaszcza przez Francję i Hiszpanię. Europejska organizacja rolników COPA-COGECA podała jednak, że na trójkę największych producentów wina, Włochy, Francję i Hiszpanię ,przypadnie w tym roku łącznie 130,2 mln hl, o 1,1 proc. więcej niż przed rokiem, ale o 2,1 proc. mniej wobec średniej 5-letniej 132,9 mln hl.

Mniejszą wydajność zanotowano w większości krajów. „Generalnie na zbiory w kampanii 2022/23 wpłynęły susza i dotkliwie wysokie temperatury w całej Europie, co doprowadziło do przedwczesnych zbiorów i mniejszej wydajności. Pozytywną stroną jest bardzo dobry stan fitosanitarny gron, zwiastujący doskonałą jakość wina” — cytuje Reuter komunikat organizacji rolników. Mimo jakości, „bardzo trudno ocenić w tym roku sytuację całej branży. Wzrost kosztów transportu, szkła, tektury, wyrobów fitosanitarnych i energii zwiększą już i tak wysokie koszty produkcji. To zmniejszy znowu marże producentów” — stwierdził Luca Rigotto, szef działu win w europejskiej organizacji.

79 zł za rok czytania RP.PL

O tym jak szybko zmienia się świat. Ameryka z nowym prezydentem. Chiny z własnymi rozwiązaniami AI. Co się dzieje w kraju przed wyborami. Teraz szczególnie warto wiedzieć więcej. Wyjaśniamy, inspirujemy, analizujemy

Przemysł spożywczy
Ceny kawy w rok się niemal podwoiły, a będzie jeszcze gorzej
Materiał Promocyjny
Przed wyjazdem na upragniony wypoczynek
Przemysł spożywczy
Bacardi przegrywa z Kubą walkę o Havana Club
Przemysł spożywczy
Owady w pieczywie mogą przestać być skandalem. Bruksela legalizuje larwy mącznika
Przemysł spożywczy
Jemy coraz więcej miodu, potrzebny import z Ukrainy. Dane Polskiej Izby Miodu
Przemysł spożywczy
Szampan mniej popularny na świecie, ale koniak nadal w modzie