Aktualizacja: 05.02.2025 07:00 Publikacja: 18.09.2022 12:04
Foto: Adobe Stock
Uporczywa susza i fale tropikalnych upałów przeszły w tym roku przez kraje Europy, zwłaszcza przez Francję i Hiszpanię. Europejska organizacja rolników COPA-COGECA podała jednak, że na trójkę największych producentów wina, Włochy, Francję i Hiszpanię ,przypadnie w tym roku łącznie 130,2 mln hl, o 1,1 proc. więcej niż przed rokiem, ale o 2,1 proc. mniej wobec średniej 5-letniej 132,9 mln hl.
Mniejszą wydajność zanotowano w większości krajów. „Generalnie na zbiory w kampanii 2022/23 wpłynęły susza i dotkliwie wysokie temperatury w całej Europie, co doprowadziło do przedwczesnych zbiorów i mniejszej wydajności. Pozytywną stroną jest bardzo dobry stan fitosanitarny gron, zwiastujący doskonałą jakość wina” — cytuje Reuter komunikat organizacji rolników. Mimo jakości, „bardzo trudno ocenić w tym roku sytuację całej branży. Wzrost kosztów transportu, szkła, tektury, wyrobów fitosanitarnych i energii zwiększą już i tak wysokie koszty produkcji. To zmniejszy znowu marże producentów” — stwierdził Luca Rigotto, szef działu win w europejskiej organizacji.
W ciągu roku ceny kawy na światowych rynkach wzrosły ponad 94 proc. Tymczasem najwięksi jej producenci, jak Brazylia czy Wietnam, widzą już nowe problemy z dostawami ziaren, co zapowiada jeszcze mocniejszy wzrost cen.
Podobnie jak przy każdym wyjeździe poza granice kraju, również zimą warto pamiętać o zapewnieniu sobie i naszym najbliższym ochrony, jaką daje właściwa polisa ubezpieczeniowa na wypadek nieprzewidzianych zdarzeń.
Trwa sądowy spór Bacardi z rządem Kuby o prawo do marki Havana Club. Sąd w Wirginii przychylił się do wniosku biura znaków towarowych USA oraz Cubaexportu i drugi raz odrzucił pozew Bacardi o prawa do rumu przejętego w czasie rewolucji Fidela Castro.
Owady trafią legalnie do pieczywa. Komisja Europejska zatwierdziła stosowanie sproszkowanych larw mącznika młynarka jako składnika żywności, w tym pieczywa. Rynek żywności z owadów się rozwija, działa tu prężnie także spółka z Polski.
Coraz chętniej sięgamy po miód, zwłaszcza zimą – wynika z danych Polskiej Izby Miodu (PIM). W 2023 roku statystyczny Polak zjadł średnio 1 kg tego produktu. Zapotrzebowanie jest tak duże, że mimo wzrostu produkcji konieczny okazuje się import.
Sprzedaż szampana zmalała w 2024 r. o 2 proc. we Francji i o 10,8 proc. na świecie, ale udało się utrzymać poziom eksportu koniaku (166 mln butelek) mimo kilku poważnych zagrożeń. Przychody z eksportu zmalały jednak o 10,6 proc.
Szybko rozwija się rynek magazynów – mroźni. W nadchodzących latach spodziewane są na nim miliardowe inwestycje.
W 2024 r. ruch w tego typu lokalach gastronomicznych spadł o 3,6 proc., choć inne formaty typu fastfood zyskały klientów. Może to być efekt zarówno silniejszej konkurencji sklepów, np. Żabki, jak i rosnącej popularności innego typu dań.
Zero promili alkoholu we krwi dla każdego kierowcy - takiego limitu chcą organizacje, zajmujące się bezpieczeństwem na drogach i świadomością polskich kierowców.
Janusz Palikot jednak uzbierał i wpłacił 2 mln zł kaucji. Po niemal pięciu miesiącach opuścił w poniedziałek areszt śledczy we Wrocławiu, poinfomowała PAP. Czeka na niego syndyk i kilka tysięcy wierzycieli.
Koronowane głowy w Europie od stuleci wybierają oficjalnych dostawców, którzy zaopatrują dwory królewskie w rozmaite towary. To często bardzo długie współprace, nierzadko liczące ponad 200 lat. Brytyjski król Karol III nieoczekiwanie zakończył jedną z takich współprac.
Trwa sądowy spór Bacardi z rządem Kuby o prawo do marki Havana Club. Sąd w Wirginii przychylił się do wniosku biura znaków towarowych USA oraz Cubaexportu i drugi raz odrzucił pozew Bacardi o prawa do rumu przejętego w czasie rewolucji Fidela Castro.
Owady trafią legalnie do pieczywa. Komisja Europejska zatwierdziła stosowanie sproszkowanych larw mącznika młynarka jako składnika żywności, w tym pieczywa. Rynek żywności z owadów się rozwija, działa tu prężnie także spółka z Polski.
Coraz chętniej sięgamy po miód, zwłaszcza zimą – wynika z danych Polskiej Izby Miodu (PIM). W 2023 roku statystyczny Polak zjadł średnio 1 kg tego produktu. Zapotrzebowanie jest tak duże, że mimo wzrostu produkcji konieczny okazuje się import.
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas