Kawa a prawa człowieka i środowisko

Istnieje mało dowodów, by działania właścicieli palarni kawy i maklerów zapobiegające naruszaniu praw człowieka i środowiska naturalnego miały istotny wpływ, bo większość rolników pracuje ze stratą i nie jest w stanie zapewnić zrównoważonej produkcji — uważa Coffee Barometer.

Aktualizacja: 14.01.2021 19:11 Publikacja: 14.01.2021 19:03

Kawa a prawa człowieka i środowisko

Foto: AdobeStock

Najnowszy raport Coffee Barometer sporządzony przez grupę organizacji pozarządowych ukazał się w czasie, gdy konsumenci domagają się od takich gigantów jak Starbucks czy JDE Peet's korzystania z produktów pochodzących z etycznych źródeł. Także w czasie, gdy Unia Europejska przygotowuje się do zaproponowania w tym roku dyrektywy zabraniającej importu surowców związanych z wyrębem lasów i nadużywaniem praw człowieka — zauważa Reuter.

„Niektóre firmy opracowały już kompleksową politykę zrównoważonego rozwoju, natomiast wiele dużych firm handlujących kawą i palarni kawy nie bardzo zdaje sobie sprawę z ich zobowiązań, ani z postępu tych zobowiązań. Nikt nie robi dość” — stwierdza raport, ale nie wymienia z nazwy żadnej firmy.

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Przemysł spożywczy
Amerykańska firma ma nakarmić rosyjskie wojsko. Kreml skonfiskował ją za rzekome przekręty
Przemysł spożywczy
Eksport szansą dla producentów mocnych alkoholi
Przemysł spożywczy
Kryzys ryżowy: Japonia uwalnia rezerwy strategiczne najważniejszego produktu żywnościowego
Przemysł spożywczy
Drogie jajka na Wielkanoc? Amerykanie mają pomysł: malują jak pisanki kartofle i cebulę
Materiał Partnera
Konieczność transformacji energetycznej i rola samorządów
Przemysł spożywczy
Hakerzy uderzyli w rosyjską wódkę. Stanęła produkcja i sprzedaż