Już teraz wiadomo, że w pierwszych tygodniach lub miesiącach po brexicie Brytyjczycy będą mieli problemy z dostaniem importowanych produktów. Mimo że sieci handlowe gromadzą zapasy, to mieszkańcy Wysp Brytyjskich będą musieli się liczyć z niedoborami i rosnącymi cenami.
Na tej sytuacji korzystają brytyjscy producenci zamienników zagranicznych towarów, w tym także producenci sera mozzarella.
Mozzarella, to ser podpuszczkowy wytwarzany tradycyjnie w południowej części Włoch, w regionie Kampania. Produkowany jest ze świeżego mleka bawolic, ale także z mleka krowiego bądź ich mieszanki. Ser znajduje się na liście produktów o Chronionej Nazwie Pochodzenia (PDO).
Wytwórcy sera o podobnej konsystencji nie mogą używać nazwy mozzarella, ale to nie powstrzymuje konsumentów przed kupowaniem tańszego zamiennika. Tym bardziej, że brytyjscy producenci twierdzą, że ich ser jest lepszy od włoskiego oryginału.
Produkcją brytyjskiej mozzarelli zajmują się często mali wytwórcy, bazujący na ekologicznych gospodarstwach z własnymi stadami bawolic i pastwiskami. Ser wytwarzają od kilkunastu lat, ale dopiero ostatnio popyt się zwiększył. Konsumenci szukają nie tylko mozzarelli, ale także zamienników innych serów z importu, jak na przykład brie czy gouda.