Uczeni potwierdzają mit słodkiej krwi

Wraz z wiosną i wzrastającymi temperaturami znowu się pojawiają: komary. O tym, kogo chętnie gryzą, decydują nasze geny, potwierdzają w najnowszym badaniu uczeni.

Publikacja: 23.04.2015 17:05

Uczeni potwierdzają mit słodkiej krwi

Foto: picture-alliance/dpa

„Masz słodką krew!". Chyba każdy, kogo dręczą komary, słyszał już to zdanie. Mit? Bzdura? Ludowa mądrość?

Uczeni dowiedli teraz, że o tym, czy komary nas gryzą, czy nie, decydują nasze geny. Naukowcy Londyńskiej Szkoły Higieny i Medycyny Tropikalnej przeprowadzali testy na bliźniakach jednojajowych – czyli identycznych pod względem genetycznym – i dwujajowych, których materiał genetyczny jest inny. Wybierając ofiary komary były zgodne: podczas gdy u bliźniąt jednojajowych sprawiedliwe rozdzielały ukąszenia, u dwujajowych "faworyzowały" jedno z bliźniąt.

W walce z plagami tropików

Wyniki badania zostały opublikowane w prestiżowym czasopiśmie naukowym „Nature". Podłoże tych badań jest bardzo poważne: uczeni mają nadzieję, że dołożą swoją cegiełkę do znalezienia środków ochrony przed komarami. Nadal bowiem rozprzestrzeniają się niebezpieczne choroby przenoszone przez komary, takie jak malaria czy gorączka krwotoczna (denga).

Specyficzne środki chroniące przed ukąszeniami komarów mogą zapobiec zarażeniu się tymi chorobami. Mogłyby też pomóc osobom cierpiącym na alergie.

Do tej pory wiadomo było tylko tyle, że niektórzy ludzie przyciągają komary swoim zapachem. Także ciężarne i osoby z podwyższoną temperaturą ciała są dla komarów wabikiem. Tyle wiadomo było do tej pory. Teraz uczeni potwierdzają, że atrakcyjność danej osoby dla komarów jest dziedziczna w takim samym stopniu, jak wzrost czy inteligencja.

Uczeni nie odkryli jednak dotąd, jakie geny decydują o tym, że przyciągamy komary. Nie odkryli też, czy krew ludzka jest rzeczywiście dla komarów słodka. Chyba, że powiemy tak o krwi osób, których uwarunkowania genetyczne sprawiają, że są one dla komarów atrakcyjnymi obiektami. Wówczas mit słodkiej krwi staje się prawdą.

Naukowcy wiedzą natomiast, że domowe, „wypróbowane" sposoby odstraszania komarów nie funkcjonują: na przykład propagowane w Niemczech piwo zagryzione czosnkiem. Wręcz przeciwnie, wypicie piwa może nawet zwiększyć naszą atrakcyjność dla komarów, bowiem już wypicie jednej butelki powoduje wzrost temperatury ciała. A komary lubią ciepło.

 

Materiał Partnera
Jak postrzegamy UE? Co myślimy w zależności od mediów, z których korzystamy?
Nauka
Tajny rosyjski satelita „nie jest już operacyjny”. Wywoływał spore obawy
Nauka
Dlaczego superwulkan Yellowstone nie wybucha? Naukowcy odkryli cenną wskazówkę
Nauka
Kiedy gospodarki są w szoku? Co i jak kształtuje cykle koniunkturalne
Materiał Promocyjny
Jak Meta dba o bezpieczeństwo wyborów w Polsce?
Nauka
Obraz, notatki na marginesach. Co staropolskie książki mówią o ich czytelnikach?