Cienka czerwona linia

Jedzenie nie tylko dostarcza przyjemności i zaspokaja głód, ale jak każdy inny rodzaj sztuki budzi emocje.

Aktualizacja: 14.01.2016 19:18 Publikacja: 14.01.2016 18:32

Cienka czerwona linia

Foto: materiały prasowe

Nierzadko także dylematy natury estetycznej, a nawet etycznej. U jednych alarm uruchamia się przy propozycji zjedzenia larwy, inni bledną, słuchając opisu chrupiących smażonych pająków, najtwardsi tracą rezon dopiero podczas słuchania o jedzeniu mózgów żywych małp.

Od lat wybrzmiewa dyskusja, czy i na ile istotny jest smak tego, co jemy. A może wystarczy sama forma happeningu inkrustowanego szaleństwem twórczym szefa kuchni? Niektórzy szefowie właśnie na skrajności wywoływanych emocji budują swoje kariery. Łatwiej jest podać z hardą miną menu złożone z kilku szokujących składników, niźli pracować tygodniami nad perfekcją smaku, techniki, tekstur i prezentacji jednego dania. I na nieobytego prowincjusza wychodzi każdy ośmielający się z artystyczną wizją twórcy polemizować. Z pozoru niewinne i zwykle sensowne pytanie „po co?" wybrzmiewa echem wśród ciszy zgromadzonych, chcących utrzymać pozycję obytych światowców.

Pozostało jeszcze 92% artykułu

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Kultura
Afera STOART: czy Ministerstwo Kultury zablokowało skierowanie sprawy do CBA?
Kultura
Cannes 2025. W izraelskim bombardowaniu zginęła bohaterka filmu o Gazie
Kultura
„Drogi do Jerozolimy”. Wystawa w Muzeum Narodowym w Warszawie
Kultura
Polska kultura na EXPO 2025 w Osace
Kultura
Ile czytamy i jak to robimy? Młodzi więcej, ale wciąż chętnie na papierze