Zielona, czerwona, z dodatkiem jaśminu czy dzikiej róży – sklepowe półki uginają się od różnego rodzaju herbat. Którą wybrać, jakie mają właściwości, jak przyrządzać?
– Trzeba przede wszystkim odróżnić herbaty “prawdziwe”, czyli wytwarzane z liści krzewu herbacianego od owocowych czy ziołowych – podkreśla Magdalena Jarzynka, dietetyk z poradni dietetycznej Dietosfera.
Są różne gatunki, w zależności od tego, jak zostały przygotowane – czyli jaki miały proces technologiczny. – Na przykład herbata czarna jest fermentowaną, czerwona jest półfermentowana, z kolei zielona niefermentowana – wymienia Magdalena Jarzynka. Zieloną poddaje się tylko procesowi suszenia, a następnie obróbce gorącym powietrzem. W przypadku czarnej i czerwonej poddaje się je procesom chemicznym dającym efekt fermentacji. – Jest też bardzo delikatna biała herbata, która powstaje wyłącznie z młodych pączków – dodaje dietetyk.