Rocca Grimalda Chianti

Po czym poznać dobrą restaurację? Generalnie po niezbyt długiej, dostosowanej do pory roku karcie dań.

Aktualizacja: 01.10.2015 21:16 Publikacja: 01.10.2015 21:08

Jerzy Mazgaj, prezes zarządu delikatesów Alma, miłośnik cygar, dobrych trunków i wybornej kuchni

Jerzy Mazgaj, prezes zarządu delikatesów Alma, miłośnik cygar, dobrych trunków i wybornej kuchni

Foto: materiały prasowe

Warto też oszacować liczbę zajętych miejsc – ale absolutnie nie przez ludzi wyglądających na turystów. Po nienachalnej muzyce, rozmieszczeniu stolików zapewniających komfort i prywatność oraz kelnerach umiejących odpowiedzieć od razu na wasze wszelkie pytania.

Jednak zapewne każdy z nas ma również swój własny, tajny sposób na restauracyjną minianalizę SWOT. Na przykład dla Franka Sinatry testem na jakość jedzenia w restauracji było zamówienie spaghetti marinara. Ten prosty w swoim klasycznym wydaniu sos – pomidory, oliwa, czosnek, odrobina czerwonej papryki, sól, bazylia i oregano, który może zostać wzbogacony o cebulę, anchois, kapary lub oliwki – był dla mistrza piosenki wyznacznikiem, czy warto zatrzymać się w lokalu na dłuższy pobyt czy też nie. Zresztą Sinatra, który sam był niezłym kucharzem oraz z całego serca propagatorem włoskiej kuchni w Stanach Zjednoczonych, wypuścił w końcu linię gotowych sosów marinara. Sygnowane były jego nazwiskiem, co prawda od tyłu pisanym, jednak i tak wszyscy wiedzieli, o kogo chodzi. Nie próbowałem, ale jak pisał „Los Angeles Times", gdy podczas uroczystej imprezy z tej okazji córka Franka, Nancy, skarżyła się, że dawno nie miała okazji do spróbowania ojcowskiej potrawy, jej siostra Tina pocieszyła ją, że teraz wystarczy, żeby udała się do sklepu. Cóż, albo był rzeczywiście świetny, albo to dowód na siłę rodzinnej miłości.

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Kultura
Afera STOART: czy Ministerstwo Kultury zablokowało skierowanie sprawy do CBA?
Kultura
Cannes 2025. W izraelskim bombardowaniu zginęła bohaterka filmu o Gazie
Kultura
„Drogi do Jerozolimy”. Wystawa w Muzeum Narodowym w Warszawie
Kultura
Polska kultura na EXPO 2025 w Osace
Kultura
Ile czytamy i jak to robimy? Młodzi więcej, ale wciąż chętnie na papierze