Niemcy kłócą się z Turkami o kebab. Sprawę ma rozstrzygnąć Komisja Europejska

Komisja Europejska bada sprzeciwy Niemiec wobec tureckiej inicjatywy mającej na celu ochronę kebabu jako tradycyjnej specjalności narodowej. Jak powiedziała agencji prasowej dpa rzeczniczka komisji, chodzi o wyjaśnienie czy sprzeciw jest w ogóle zasadny.

Publikacja: 11.08.2024 14:04

Do kogo należy kebab? Do Turków czy Niemców?

Do kogo należy kebab? Do Turków czy Niemców?

Foto: Bloomberg

KE prawdopodobnie zleci konsultacje w celu rozstrzygnięcia sporu. Jeżeli nie uda się znaleźć polubownego rozwiązania, sprawą powinna się zająć komisja złożona z przedstawicieli państw członkowskich UE, która zdecyduje, czy KE powinna zatwierdzić wniosek, czy nie.

Czytaj więcej

Niepokojące wyniki kontroli kebabów w Polsce. Kary na ponad 60 tys. zł

Kto ma prawo do kebabu?

Międzynarodowe Stowarzyszenie Kebabów z siedzibą w Stambule złożyło wniosek o wpisanie kebabu na unijną listę „gwarantowanych tradycyjnych specjałów” już w 2022 roku. Jeśli zostanie on uwzględniony, w przyszłości mięsa na kebab będą musiały być produkowane w całej UE według jednolitych i restrykcyjnych zasad. Nie ma to jednak wpływu na przygotowanie dań z kebabu. Nie byłoby na przykład żadnych przepisów określających, jaki rodzaj sałatki i sosu trafić do „kanapki” z kebabem.

W Niemczech ten pomysł spotkał się z dużym oporem. Negatywnych konsekwencji dla niemieckich producentów i restauracji obawia się m.in. Ministerstwo Rolnictwa. Krytykuje ono fakt, że turecki wniosek wyklucza wykorzystanie cielęciny i młodej wołowiny oraz mięsa indyczego do produkcji kebabu, co jest powszechne w Republice Federalnej.

Czytaj więcej

Polska miłość do hot-dogów. Najczęściej wybierana przekąska w podróży

Co będzie można nazwać kebabem a co nie

We wniosku wskazano, że kebab musi składać się z mięsa cielęcego ze zwierząt w wieku co najmniej 16 miesięcy lub mięsa z nóg i/lub grzbietu owiec w wieku co najmniej sześciu miesięcy. Jedyną alternatywą byłby kebab z kurczaka, który musiałby być zrobiony z piersi kurczaka i/lub udek z kurczaka. Także skład marynaty, w której moczone jest mięso ma zostać precyzyjnie ustalony, a także jaką grubość mogą mieć plastry mięsa i jak długo muszą być marynowane.

Popularna w Niemczech mielona wołowina lub cielęcina zostałaby wówczas zakazane lub nie byłaby już nazywana kebabem – alarmuje portal berliner-kurier.de. „Jeśli UE zatwierdzi turecką inicjatywę dotyczącą kebabu, będzie to również koniec kebabu warzywnego. Oznacza to na przykład: W bardzo popularnym w Berlinie barze przekąskowym „Mustafa’s Gemüse Kebap” przy Mehringdamm nie wolno sprzedawać niczego, co nazywa się kebabem” – dodaje portal.

Kebab należy do Niemiec

Niemiecki minister rolnictwa Cem Özdemir jest jednym z największych przeciwników tureckiego wniosku. „Kebab należy do Niemiec. Każdy powinien móc sam decydować o tym, jak jest tu przyrządzany i spożywany. Nie potrzeba żadnych specyfikacji ze strony Ankary” – uważa polityk.

Czytaj więcej

Inflacja zrobiła swoje. Wakacje w Turcji tanie jak nigdy

Według Stowarzyszenia Tureckich Producentów Kebabu w Europie kebab został po raz pierwszy wyprodukowany w Berlinie w 1972 r. przez tureckiego robotnika Kadira Nurmana. „Od tego czasu nazwa i proces produkcyjny pozostały niezmienione i rozprzestrzeniły się na całe Niemcy i inne kraje europejskie” – podkreśla stowarzyszenie.

Branża kebabów generuje około 2,4 miliarda euro rocznej sprzedaży w Niemczech i około 3,5 miliarda euro w całej Europie. W niemieckich barach i restauracjach z kebabem zatrudnionych jest ponad 60 tys. osób. W całej Europie produkuje się około 400 ton mięsa kebabu dziennie.

Gastronomia
Ceny kawy biją rekordy. Magazyny są puste, rynek przygotowuje się na poważny kryzys
Materiał Promocyjny
Berlingo VAN od 69 900 zł netto
Gastronomia
Dobry początek roku w restauracjach. Mimo długów optymizm wraca na rynek
Gastronomia
KFC już nie z Kentucky. Wielkie przenosiny giganta
Gastronomia
Pizzerie tracą klientów. Efekt Żabki czy boom na kebab?
Materiał Promocyjny
Warunki rozwoju OZE w samorządach i korzyści z tego płynące
Gastronomia
Zła wiadomość dla Włochów i dla turystów. Mocno drożeje największy włoski przysmak
Materiał Promocyjny
Suzuki Moto Road Show już trwa. Znajdź termin w swoim mieście