Pakowanie żywności jest znacznie bardziej wymagające niż innych produktów. Wszystko dlatego, że opakowania, w których przechowywane jest jedzenie, muszą spełniać nie tylko standardy higieny, a do tego ładnie wyglądać. Opakowania wykonane z niewłaściwych materiałów lub w niewłaściwy sposób mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia człowieka.
Dozwolone dla żywności
Głównym zadaniem opakowań przeznaczonych do kontaktu z żywnością wciąż jest zabezpieczenie jej przed czynnikami zewnętrznymi, takimi jak wilgoć, zanieczyszczenia, temperatura czy promieniowanie słoneczne, dlatego wszelkiego rodzaju pojemniki i jednorazowe pudełka do żywności muszą być szczelne, odporne mechanicznie, higieniczne, odporne na degradację mikrobiologiczną.
– Dodatkowo opakowania na żywność muszą być wykonane w taki sposób i z takich materiałów, które uniemożliwią zanieczyszczenie jedzenia przez same opakowanie – podkreślają producenci opakowań żywności.
Dodają, że składniki tworzywa, z którego wykonane jest opakowanie, nie mogą w warunkach użytkowania wnikać w żywność, w ilości, która mogłaby zaszkodzić zdrowiu konsumenta, powodować niemożliwych do przyjęcia zmian składu żywności czy zmieniać smaku, aromatu i wyglądu produktu.
– Niedopuszczalna jest m.in. sytuacja, w której opakowanie ukrywałoby np. zepsucie żywności lub w jakikolwiek inny sposób wprowadzało konsumentów w błąd – dodają eksperci.