Producenci mięsa kangurzego liczą na Chiny

- Mięso kangurze będzie dobrze cieszyć się takim samym powodzeniem w Chinach jakim cieszy się na rynkach europejskich - uważają producenci zrzeszeni w Kangaroo Industry Association of Australia

Publikacja: 13.04.2011 10:43

Producenci mięsa kangurzego liczą na Chiny

Foto: Bloomberg

Zapotrzebowanie Chin na surowce naturalne jak np ruda żelaza czy węgiel pomogły gospodarce Australii podczas światowego kryzysu finansowego.

Producenci mięsa z kangurów liczą teraz, że chiński popyt uzdrowi podupadający przemysł mięsny Australii, który ucierpiał po tym, jak Rosja główny importer mięsa kangurzego zaprzestała importu w 2009.

Już w 1959 Australia zaczęła eksportować mięso kangurze do Europy. Kangury w Australii uważane są za szkodniki, wini się je za wszelkie zło, począwszy od erozji gleby po wypadki drogowe.

W Australii mięso kangurze nie jest jednak popularne. Wynika to poniekąd z tego, że w herbie Australii widnieje wizerunek kangura, a także z powodu silnego, charakterystycznego smaku i zapachu. Sondaż przeprowadzony w 2008 pokazał, że jedynie 14,5 proc. Australijczyków jadło mięso kangurze w roku 2007. Ten sam sondaż wykazał, że w 80 proc. domach Australii jadano wołowinę przynajmniej raz w miesiącu.

Rosja importowała około 58 proc. eksportowanego mięsa kangurzego – jak wynika z danych Australijskiego Biura Statystyk – jednak po wybuchu epidemii E.coli w sierpniu 2009, za który obwiniane jest mięso kangurze, rząd w Moskwie zakazał importu kangurzego mięsa. Po wprowadzeniu przez Rosję zakazu, eksport mięsa kangurzego drastycznie spadł w 2008 r. ze 100 tys. ton o wartości 36,4 mln australijskich dolarów (38 mln USD) do niespełna 3 tys. ton o wartości 11,7 mln dolarów w 2010 r.

Od 2009 r. to Unia Europejska stałą się największym importerem mięsa kangurzego, importując 64 procent mięsa kangurzego wyeksportowanego przez Australię w 2010 r. Stany Zjednoczone zaimportowały jedyne 2,2 procent.

Mięso do spożycia przez ludzi to około 80 procent eksportu, mięso kangurze przeznacza się również do produkcji pokarmów dla zwierząt, eksportuje się również skóry na potrzeby przemysłu odzieżowego. Po ogłoszeniu zakazu importu przez Rosję nastąpił spadek eksportu rzędu 50 procent w tych sektorach. Według australijskich danych zakaz importu kosztował przemysł „kangurzy" około 36 mln dolarów rocznie.

W grudniu 2010 Chiny zainteresowały się australijskim przemysłem kangurzego mięsa, wysyłając do Australii delegację, której zadaniem było rozpoznanie warunków sanitarnych i zdrowotnych stosowanych przy produkcji mięsa kangurzego. Ogólne warunki importu czekają na zatwierdzenie w zależności od recenzji przedstawionych przez chińskich ekspertów.

Na przestrzeni ostatniej dekady gospodarka Australii ściśle związane jest z rynkiem w Chinach, jednak uważa się, że polityka makroekonomiczna kraju skutecznie zabezpieczy Australię przed ewentualnymi kłopotami gospodarki Chin. Gdyby sytuacja w Chinach nagle się pogorszyła, to Australia jest przygotowana na dokonanie koniecznych zmian i nie grozi jej z tego powodu załamanie.

Zapotrzebowanie Chin na surowce naturalne jak np ruda żelaza czy węgiel pomogły gospodarce Australii podczas światowego kryzysu finansowego.

Producenci mięsa z kangurów liczą teraz, że chiński popyt uzdrowi podupadający przemysł mięsny Australii, który ucierpiał po tym, jak Rosja główny importer mięsa kangurzego zaprzestała importu w 2009.

Pozostało 87% artykułu
Biznes
Zyski z nielegalnego hazardu w Polsce zasilają francuski budżet? Branża alarmuje
Materiał Promocyjny
Kongres Polska Moc Biznesu 2024: kreowanie przyszłości społeczno-gospodarczej
Biznes
Domy po 1 euro na Sardynii. Wioska celuje w zawiedzionych wynikami wyborów w USA
Biznes
Litwa inwestuje w zbrojeniówkę. Będzie więcej pocisków dla artylerii
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Biznes
Strategiczne Spotkania w Świecie Biznesu