Sondaż: Czy można ufać jakości nadzoru nad ubojem mięsa w Polsce

Czy Polacy mają zaufanie do jakości nadzoru nad ubojem mięsa w Polsce? Odpowiedź w sondażu SW Research dla serwisu rp.pl.

Aktualizacja: 31.01.2019 14:18 Publikacja: 31.01.2019 11:50

Sondaż: Czy można ufać jakości nadzoru nad ubojem mięsa w Polsce

Foto: youtube.com / Superwizjer TVN

Wielkie poruszenie wywołał pokazany kilka dni temu na antenie TVN reportaż na temat polskich rzeźni, w których na masową skalę zabija się chore krowy. W ramach dziennikarskiego śledztwa jeden z reporterów "Superwizjera" zatrudnił się w ubojni, do której trafiało chore bydło. Z programu wynika, że jedząc mięso takich zwierząt narażamy zdrowie i życie.

Po emisji reportażu Główny Lekarz Weterynarii wydał komunikat, w którym poinformował, że „zarządził niezwłoczne przeprowadzenie kontroli na terenie Polski przez podległe mu organy Inspekcji Weterynaryjnej”. Przypomina jednak, że „odpowiedzialność za bezpieczeństwo żywności oraz zachowanie warunków humanitarnego uboju zwierząt należy do obowiązków przedsiębiorstwa sektora spożywczego”.

19 zł za pierwszy miesiąc czytania RP.PL

Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

„Rzeczpospolita” najbardziej opiniotwórczym medium października!
Społeczeństwo
Alerty IMGW i RCB dla niemal całej Polski: Uwaga na gołoledź i marznący deszcz
Społeczeństwo
Jaka będzie pogoda na początek ferii zimowych? IMGW zdradza szczegóły
Społeczeństwo
Badanie: Co drugi Polak ocenia negatywnie wpływ Ukraińców na działanie państwa
Społeczeństwo
„Państwo w państwie”: Nieudane operacje plastyczne. Koszmar zamiast piękna
Społeczeństwo
Awaria na lotnisku Chopina w Warszawie. Apel do pasażerów
Materiał Promocyjny
Najlepszy program księgowy dla biura rachunkowego