Najnowsze rozporządzenie Komisji Europejskiej mówi, że pojedyncza porcja suplementu diety przeznaczona do dziennego spożycia musi zawierać mniej niż 3 mg monakoliny. W stosunku do rozporządzenia z 2011 roku dobowa dawka została obniżona ponad trzykrotnie.
Monakolina K jest wykorzystywana do produkcji suplementów diety, które powodują obniżenie poziomu cholesterolu. Jest to substancja biologicznie aktywną, która występuje w czerwonym ryżu sfermentowanym z wykorzystaniem czerwonych drożdży. Nazywana jest naturalną statyną, ponieważ działa podobnie do statyn, czyli leków najczęściej przepisywanych na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi, których działanie polega na odwracalnym blokowaniu kluczowego enzymu uczestniczącego w produkcji cholesterolu wewnątrz ludzkiego organizmu.
Według nowych ustaleń Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności stosowanie monakolin w dawce 10 mg na dzień, a w niektórych przypadkach nawet 3 mg dziennie, może być przyczyną skutków ubocznych, w tym rozpadu mięśni, zapalenia wątroby i chorób skóry, dlatego stosowanie tej substancji powyżej 3 mg dziennie zostało zabronione.
Wśród najpopularniejszych suplementów zawierających monakolinę K jest m. in. Lipiforma, LipiForma, DOZ Product Cholefect, Profichol Forte, Cardiostatil czy Wish Monakolina K
Jak podaje GIS, na etykietach dozwolonych produktów musi pojawić się ostrzeżenie, aby nie spożywać dziennie 3 mg lub więcej monakolin ze sfermentowanego czerwonego ryżu. Etykieta musi też zawierać następujące informacje: