Gastronomia nie chce czekać do 29 maja

Zapowiedź częściowego otwarcia sektora po wielu miesiącach to dla firm za mało. Naciskają na obiecane dofinansowanie posiłków dla pracowników.

Aktualizacja: 07.05.2021 16:12 Publikacja: 07.05.2021 15:59

Gastronomia nie chce czekać do 29 maja

Foto: Fotorzepa, Robert Gardziński

Sektor podkreśla, że ponad pół roku lockdownu doprowadziło wiele firm na skraj bankructwa. Zapowiedziane odmrożenie, które ma nastąpić 29 maja, jest niewystarczające. - Ograniczone funkcjonowanie naszego sektora nie zmieni istotnie naszej sytuacji i nie pozwoli na odbudowanie branży gastronomicznej. Kolejne podmioty będą padały - czytamy w apelu sektora do premiera.

Firmy podkreślają, że ratunkiem, który wygeneruje dodatkowe środki oraz przyczyni się do realnego wsparcia, będzie obiecana w kwietniu przez premiera Mateusza Morawieckiego zmiana przepisów dotyczących dofinansowania posiłków pracowniczych przez pracodawców.

Tylko 69 zł za pół roku czytania.

O tym, jak szybko zmienia się świat. Czy będzie pokój na Ukrainie. Co się dzieje w kraju przed wyborami. Teraz szczególnie warto wiedzieć więcej. Wyjaśniamy, tłumaczymy, inspirujemy.

Przemysł spożywczy
Abstynent Putin każe Rosjanom nie pić. Produkcja wódki najniższa od ośmiu lat
Przemysł spożywczy
Kawa wreszcie zacznie tanieć? Świat czeka na zbiory w Brazylii
Przemysł spożywczy
200 mln na pączki. Każdy w Polsce zje co najmniej po dwa
Przemysł spożywczy
Jajecznica będzie daniem luksusowym. Jajka coraz droższe, zaczyna ich brakować
Materiał Promocyjny
Sześćdziesiąt lat silników zaburtowych Suzuki
Przemysł spożywczy
Starbucks zredukuje menu o prawie jedną trzecią i zwolni 1100 osób w USA