Ceny żywności na świecie mocno spadły z powodu koronawirusa

Światowe ceny surowców rolnych mocno zmalały w marcu na skutek spadku popytu wywołanego przez pandemię i załamanie się cen ropy — podała Organizacja NZ ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) w Rzymie.

Aktualizacja: 02.04.2020 20:19 Publikacja: 02.04.2020 17:49

Ceny żywności na świecie mocno spadły z powodu koronawirusa

Foto: Adobe Stock

Jej indeks cen żywności liczony na podstawie zmian co miesiąc cen zbóż, nasion oleistych, nabiału, mięsa i cukru wyniósł w marcu średnio 172,2 pkt, o 4,3 proc. mniej wobec lutego. - Spadek cen został wywołany czynnikami popytu, a nie podaży, a na te pierwsze miały wpływ coraz bardziej pogarszające się perspektywy gospodarcze — wyjaśnił główny ekonomista FAO, Abdolreza Abbassian.

Największy spadek zanotował wskaźnik cen cukru, o 19,1 proc. wobec lutego. Wynikał ze zmniejszonego spożycia związanego z ograniczeniem swobody przemieszczania się w wielu krajach, a także z mniejszego popytu wśród producentów etanolu, co wynikało z kolei z potanienia ropy naftowej — wyjaśniono w Rzymie.

BLACK WEEKS -75%

Czytaj dalej RP.PL. Nie przegap oferty roku!
Ciesz się dostępem do treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce. Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
Przemysł spożywczy
Koniak do Chin luzem w kontenerach. Załoga w Cognac strajkuje
Przemysł spożywczy
Rosjanie skopiowali pomysł Donalda Trumpa. Nowa marka wódki na rynku
Przemysł spożywczy
Sposób na drogi nabiał? Nasłać prokuraturę. Takie rzeczy tylko w Rosji
Przemysł spożywczy
Cena masła. Ile może kosztować w święta? „Zbliżamy się do 10 zł”
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Przemysł spożywczy
Polacy szukają oszczędności, także w przypadku żywności