Ceny żywności na świecie mocno spadły z powodu koronawirusa

Światowe ceny surowców rolnych mocno zmalały w marcu na skutek spadku popytu wywołanego przez pandemię i załamanie się cen ropy — podała Organizacja NZ ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) w Rzymie.

Aktualizacja: 02.04.2020 20:19 Publikacja: 02.04.2020 17:49

Ceny żywności na świecie mocno spadły z powodu koronawirusa

Foto: Adobe Stock

Jej indeks cen żywności liczony na podstawie zmian co miesiąc cen zbóż, nasion oleistych, nabiału, mięsa i cukru wyniósł w marcu średnio 172,2 pkt, o 4,3 proc. mniej wobec lutego. - Spadek cen został wywołany czynnikami popytu, a nie podaży, a na te pierwsze miały wpływ coraz bardziej pogarszające się perspektywy gospodarcze — wyjaśnił główny ekonomista FAO, Abdolreza Abbassian.

Największy spadek zanotował wskaźnik cen cukru, o 19,1 proc. wobec lutego. Wynikał ze zmniejszonego spożycia związanego z ograniczeniem swobody przemieszczania się w wielu krajach, a także z mniejszego popytu wśród producentów etanolu, co wynikało z kolei z potanienia ropy naftowej — wyjaśniono w Rzymie.

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Przemysł spożywczy
Amerykańska firma ma nakarmić rosyjskie wojsko. Kreml skonfiskował ją za rzekome przekręty
Przemysł spożywczy
Eksport szansą dla producentów mocnych alkoholi
Przemysł spożywczy
Kryzys ryżowy: Japonia uwalnia rezerwy strategiczne najważniejszego produktu żywnościowego
Przemysł spożywczy
Drogie jajka na Wielkanoc? Amerykanie mają pomysł: malują jak pisanki kartofle i cebulę
Przemysł spożywczy
Hakerzy uderzyli w rosyjską wódkę. Stanęła produkcja i sprzedaż