Kawa i czekolada może zdrożeć, ale nieznacznie

Drogie kakao i kawa szkodzą marżom producentów. Rośnie więc ryzyko, że zdrożeją czekolada i mała czarna. Wzrost cen nie będzie jednak duży.

Publikacja: 27.11.2014 02:34

Rośnie ryzyko, że zdrożeją czekolada i mała czarna.

Rośnie ryzyko, że zdrożeją czekolada i mała czarna.

Foto: Fotorzepa/Dariusz Majgier

Przed Bożym Narodzeniem Polacy chętniej niż zwykle kupują słodycze. W tym roku ich producenci nie mają jednak szczególnych powodów do zadowolenia.

– Przy tak wysokich poziomach cen surowców optymalizowanie procesów produkcyjnych i szukanie dalszych oszczędności może już nie wystarczyć do utrzymania satysfakcjonujących marż – mówi „Rzeczpospolitej" Marek Malinowski, prezes spółki Mieszko.

Pozostało jeszcze 94% artykułu

Tylko 69 zł za pół roku czytania.

O tym, jak szybko zmienia się świat. Czy będzie pokój na Ukrainie. Co się dzieje w kraju przed wyborami. Teraz szczególnie warto wiedzieć więcej. Wyjaśniamy, tłumaczymy, inspirujemy.

Przemysł spożywczy
200 mln na pączki. Każdy w Polsce zje co najmniej po dwa
Przemysł spożywczy
Jajecznica będzie daniem luksusowym. Jajka coraz droższe, zaczyna ich brakować
Przemysł spożywczy
Starbucks zredukuje menu o prawie jedną trzecią i zwolni 1100 osób w USA
Przemysł spożywczy
Potrzebna zrzutka 600 tys. na upadłość spółki Palikota. Pusta kasa i 1400 wierzycieli
Materiał Promocyjny
Zrównoważony rozwój: biznes między regulacjami i realiami
Przemysł spożywczy
Masło na Wielkanoc będzie jeszcze droższe. Nawet 12 złotych
Materiał Promocyjny
Zrozumieć elektromobilność, czyli nie „czy” tylko „jak”