Danone inwestuje 230 mln zł w zakład produkcyjny w Opolu

Danone rozpoczął wartą 230 mln zł rozbudowę Zakładów Produkcyjnych Nutricia w Opolu o nowy wydział specjalistycznego żywienia medycznego.

Publikacja: 13.09.2023 22:34

Danone rozpoczął wartą 230 mln zł rozbudowę Zakładów Produkcyjnych Nutricia w Opolu

Danone rozpoczął wartą 230 mln zł rozbudowę Zakładów Produkcyjnych Nutricia w Opolu

Foto: PAP/EPA

W obecności przedstawicieli lokalnych władz i przedstawicieli samorządu oficjalnie rozpoczęto wartą 230 mln złotych inwestycję w należących do koncernu Danone Zakładów Produkcyjnych Nutricia w Opolu. Do produkowanych obecnie marek takich, jak BoboVita czy Bebilon 2, dołączą specjalistyczne produkty do żywienia medycznego, dotychczas produkowane w ramach koncernu tylko w Holandii. 

- Inwestycja zwiększy elastyczność naszego łańcucha dostaw, co oznacza, że będziemy mogli jeszcze lepiej odpowiedzieć na potrzeby większej liczby pacjentów lokalnie, a jednocześnie realizować naszą misję, jaką jest niesienie zdrowia przez żywność tak wielu ludziom, jak to możliwe. Ta rozbudowa jest najnowszym przykładem realizacji strategii Renew DANONE, ponieważ inwestujemy w odpowiedź na zmieniające się potrzeby zdrowotne społeczeństwa i rozwijamy naszą kategorię specjalistycznego żywienia – mówił na otwarciu inwestycji Antoine de Saint-Affrique, CEO Danone. 

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Przemysł spożywczy
W tym i w przyszłym roku mniej kawy z Brazylii
Przemysł spożywczy
Kakao będzie drożeć jeszcze latami. Miliardowe inwestycje nie zwrócą się szybko
Przemysł spożywczy
Amerykańska firma ma nakarmić rosyjskie wojsko. Kreml skonfiskował ją za rzekome przekręty
Przemysł spożywczy
Eksport szansą dla producentów mocnych alkoholi
Przemysł spożywczy
Kryzys ryżowy: Japonia uwalnia rezerwy strategiczne najważniejszego produktu żywnościowego