Polska wysoko w światowym rankingu bezpieczeństwa żywności

W Światowym Indeksie Bezpieczeństwa Żywności nasz kraj znalazł się na 22. miejscu spośród 113 analizowanych. U progu Światowego Dnia Bezpieczeństwa Żywności widać jednak, że problemy z zaopatrzeniem w sklepach narastają.

Publikacja: 06.06.2022 12:19

Bazar w Szanghaju w Chinach

Bazar w Szanghaju w Chinach

Foto: Bloomberg

Umiarkowany lub poważny brak bezpieczeństwa żywnościowego dotyczy blisko 9 proc. populacji Europy i Północnej Ameryki oraz - zgodnie z analizami FAO - 6 proc. populacji Polski, czyli ok. 2,2 mln osób. Pozycja w rankingu będącym analizą wskaźników dotyczących jakości i bezpieczeństwa pożywienia, dostępności, przystępności cenowej oraz zasobów naturalnych i odporności krajowego systemu na zmiany klimatu nie do końca pokazuje skalę wyzwań dla sektora handlowego, który może mieć coraz większe problemy z zapewniłem dostaw do sklepów. W Europie Zachodniej części produktów dotąd głównie importowanych z Rosji czy Ukrainy już w sklepach nie ma, chodzi zwłaszcza o niektóre oleje czy produkty zbożowe. Sieci handlowe sygnalizują już, że w miarę upływu czasu problem ten będzie narastał i pojawić się może także w Polsce.

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Przemysł spożywczy
Amerykańska firma ma nakarmić rosyjskie wojsko. Kreml skonfiskował ją za rzekome przekręty
Przemysł spożywczy
Eksport szansą dla producentów mocnych alkoholi
Przemysł spożywczy
Kryzys ryżowy: Japonia uwalnia rezerwy strategiczne najważniejszego produktu żywnościowego
Przemysł spożywczy
Drogie jajka na Wielkanoc? Amerykanie mają pomysł: malują jak pisanki kartofle i cebulę
Materiał Partnera
Konieczność transformacji energetycznej i rola samorządów
Przemysł spożywczy
Hakerzy uderzyli w rosyjską wódkę. Stanęła produkcja i sprzedaż