Aktualizacja: 30.11.2021 21:00 Publikacja: 30.11.2021 21:00
Dieta pudełkowa coraz popularniejsza
Foto: Adobe Stock
Diety pudełkowe prężnie rozwijały się od kilku lat, ale jako nisza rynku dostaw gastronomicznych. Zamknięcie Polaków w domach podczas pandemii i przejście wielu pracowników na zdalny model pracy spowodowały istną eksplozję zainteresowania taką ofertą i wzrost wartości rynku do 2 mld zł.
Z badania zleconego przez firmę Kukuła Healthy Food, przeprowadzonego na przełomie września i października, wynika, że 21 proc. spośród osób, które choć raz spróbowały takiej oferty, teraz zamawia ją regularnie. Dodatkowo aż 37 proc. Polaków planuje takiego produktu spróbować.
Trwa sądowy spór Bacardi z rządem Kuby o prawo do marki Havana Club. Sąd w Wirginii przychylił się do wniosku biura znaków towarowych USA oraz Cubaexportu i drugi raz odrzucił pozew Bacardi o prawa do rumu przejętego w czasie rewolucji Fidela Castro.
Poprzez innowacje, elastyczność i zrozumienie potrzeb lokalnych rynków możemy nie tylko sprostać oczekiwaniom konsumentów, ale także inspirować innych do podejmowania działań na rzecz zrównoważonego rozwoju i efektywności biznesowej
Owady trafią legalnie do pieczywa. Komisja Europejska zatwierdziła stosowanie sproszkowanych larw mącznika młynarka jako składnika żywności, w tym pieczywa. Rynek żywności z owadów się rozwija, działa tu prężnie także spółka z Polski.
Coraz chętniej sięgamy po miód, zwłaszcza zimą – wynika z danych Polskiej Izby Miodu (PIM). W 2023 roku statystyczny Polak zjadł średnio 1 kg tego produktu. Zapotrzebowanie jest tak duże, że mimo wzrostu produkcji konieczny okazuje się import.
Sprzedaż szampana zmalała w 2024 r. o 2 proc. we Francji i o 10,8 proc. na świecie, ale udało się utrzymać poziom eksportu koniaku (166 mln butelek) mimo kilku poważnych zagrożeń. Przychody z eksportu zmalały jednak o 10,6 proc.
Fabrycznie nowe Suzuki Vitara i S-Cross są dostępne taniej nawet o 18 tysięcy złotych. Promocja trwa do końca stycznia.
Polscy producenci fermentowanych napojów winiarskich, m.in. cydrów, win owocowych i miodów pitnych, apelują o zmianę prawa. Obecnie nie mogą legalnie zaoferować opcji bezalkoholowych, a to szybko rosnąca część rynku.
Rozpoczęły się ferie zimowe, a wraz z nimi krajowe i zagraniczne wyjazdy na narty. Przed urlopem warto zadbać o właściwe zabezpieczenie na wypadek niespodziewanych zdarzeń.
Dr Tyra Grove Krause, szefowa Duńskiej Agencji Kontroli Chorób Zakaźnych (SSI) stwierdziła, że wariant Omikron koronawirusa może pomóc zakończyć pandemię Covid-19 w ciągu dwóch miesięcy.
Pandemiczne lata 2020 i 2021 były dla firm niezwykle trudne, ale okazuje się, że nowy rok wcale nie musi być lepszy. Aktualne wyzwania to rosnące koszty, trudności ze znalezieniem pracowników, spadająca sprzedaż, czy utrzymanie łańcuchów dostaw.
W erze pandemii swoboda poruszania się podlega ograniczeniom, co zachęca innowatorów do rozwoju technologii, które pomagają w przezwyciężeniu tych barier.
Początek 2021 roku zaczął się od twardego lockdownu. Pod koniec znów padają deklaracje o jego powrocie.
Omicron, nowy wariant wirusa Covid-19, sprawił, że firmy znów starają się przewidzieć jego wpływ na biznes i miejsca pracy. Większość ma nadzieję na ponowne otwarcie biur już w styczniu 2022 r., ale może to się okazać bardzo trudne.
Pandemia pogorszyła nastroje w firmach do tego stopnia, że coraz więcej pracowników rozważa zmianę pracy. Z najnowszego raportu Kincentric wynika, że o podjęciu takiej decyzji myśli aż 57 proc. pracowników.
Polska po Belgii i Turcji ma trzeci najlepszy wynik dynamiki wzrostu produkcji przemysłowej w Europie w tym roku. To przełoży się na wsparcie wzrostu PKB, zatrudnienie, płace i popyt w turystyce wyjazdowej – pisze ekspert.
Za sprawą ubiegłorocznego lockdownu oraz obligatoryjnej pracy z domu wielu Polaków zdecydowało się na wyjazd zagraniczny i spędzenie tego czasu w bardziej słonecznym i cieplejszym klimacie.
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas