Krwawe pomidory. Kanadyjscy konsumenci kupują efekty pracy przymusowej?

Produkty z pomidorów w kanadyjskich sklepach mogą w rzeczywistości być efektem niewolniczej pracy Ujgurów i innych mniejszości etnicznych z Chin.

Publikacja: 29.10.2021 14:27

Krwawe pomidory. Kanadyjscy konsumenci kupują efekty pracy przymusowej?

Foto: Bloomberg

Popularne w Kanadzie przeciery, pasty, koncentraty, sosy i ketchupy pomidorowe mogą w rzeczywistości pochodzić z zupełnie innych miejsc niż zadeklarowane na opakowaniach. Zgodnie z wynikami dziennikarskiego śledztwa CBC we współpracy z Investigative Reporting Project Italy i The Guardian, pomidory stanowiące surowiec dla wielu produktów mogą być powiązane z pracą przymusową w Sinciangu w Chinach. W tej prowincji Chin lokalna ludność, Ujgurowie, mają być poddawani masowym zatrzymaniom, pracy przymusowej i torturom.

Pozostało jeszcze 89% artykułu

Tylko 69 zł za pół roku czytania.

O tym, jak szybko zmienia się świat. Czy będzie pokój na Ukrainie. Co się dzieje w kraju przed wyborami. Teraz szczególnie warto wiedzieć więcej. Wyjaśniamy, tłumaczymy, inspirujemy.

Przemysł spożywczy
Amerykańskie koncerny proszą Trumpa o zwolnienie z ceł. Ostrzegają przed podwyżkami
Przemysł spożywczy
Abstynent Putin każe Rosjanom nie pić. Produkcja wódki najniższa od ośmiu lat
Przemysł spożywczy
Kawa wreszcie zacznie tanieć? Świat czeka na zbiory w Brazylii
Przemysł spożywczy
200 mln na pączki. Każdy w Polsce zje co najmniej po dwa
Materiał Promocyjny
O przyszłości klimatu z ekspertami i biznesem. Przed nami Forum Ekologiczne
Przemysł spożywczy
Jajecznica będzie daniem luksusowym. Jajka coraz droższe, zaczyna ich brakować
Materiał Promocyjny
Sezon motocyklowy wkrótce się rozpocznie, a Suzuki rusza z 19. edycją szkoleń