Mięta leczy, smakuje jak szałwia

Zdrowotne właściwości rośliny od wieków używanej przez znachorów potwierdzili naukowcy

Publikacja: 24.11.2009 23:56

Brazylijska mięta to tradycyjny lek na wszystko

Brazylijska mięta to tradycyjny lek na wszystko

Foto: Univerity of newcastle

Roślina nosi nazwę Hyptis crenata, potocznie bardziej znana jest jako brazylijska mięta. Jej właściwości lecznicze znane są od setek lat. Znachorzy stosowali ją prawie na wszystkie dolegliwości: bóle głowy, brzucha, gorączkę, przeziębienie i grypę.

Naukowcom z Newcastle University w Wielkiej Brytanii udało się potwierdzić przeciwbólowe właściwości rośliny. Badacze przetestowali działanie tego południowoamerykańskiego specyfiku na europejskich myszach. Zespołowi przewodniczyła Graciela Rocha, urodzona Brazylijka.

Praca specjalistów z Newcastle została opisana w magazynie „Acta Horticulturae” i zaprezentowana podczas sympozjum naukowego w New Delhi w Indiach. Zespół rozpoczyna właśnie pierwsze próby kliniczne rośliny jako leku przeciwbólowego na ludziach.

Od czasu, kiedy człowiek rozpoczął wędrówki po Ziemi, wykorzystywał właściwości lecznicze roślin. – Szacujemy, że ponad 50 tys. roślin miało zastosowanie w lecznictwie na całym świecie – powiedziała Graciela Rocha. – To, czego już dokonaliśmy, to zastąpiliśmy syntetyczny lek przeciwbólowy w wielu zastosowaniach jednolitym wywarem z rośliny. Następny krok to poznanie biochemicznego mechanizmu i działania substancji zawartych w brazylijskiej mięcie.

Chcąc naśladować dokładne sposoby użycia specyfiku w tradycyjnym leczeniu, zespół zapoznał się na miejscu w Brazylii z tradycyjnymi sposobami przygotowania i podawania chorym preparatu z mięty.

Najbardziej rozpowszechnione było sporządzanie odwaru. Suszone liście rośliny były gotowane przez 30 minut, a po schłodzeniu przygotowana „herbatka” była gotowym lekarstwem. Naukowcy stwierdzili, że podanie specyfiku w takiej ilości, jak zalecają tradycyjni znachorzy, działa jak Indometacin. Graciela Rocha wspomina, jak będąc dzieckiem, piła „herbatkę” z brazylijskiej mięty przy każdej dziecięcej chorobie, jaką przechodziła.

– Smak tego specyfiku nie przypominał smaku mięty, jaki znamy w Europie. Przywodzi na myśl raczej szałwię. Nie jest może zbyt miły, ale smak leku nie musi być miły.

Roślina nosi nazwę Hyptis crenata, potocznie bardziej znana jest jako brazylijska mięta. Jej właściwości lecznicze znane są od setek lat. Znachorzy stosowali ją prawie na wszystkie dolegliwości: bóle głowy, brzucha, gorączkę, przeziębienie i grypę.

Naukowcom z Newcastle University w Wielkiej Brytanii udało się potwierdzić przeciwbólowe właściwości rośliny. Badacze przetestowali działanie tego południowoamerykańskiego specyfiku na europejskich myszach. Zespołowi przewodniczyła Graciela Rocha, urodzona Brazylijka.

Nauka
Dlaczego superwulkan Yellowstone nie wybucha? Naukowcy odkryli cenną wskazówkę
Nauka
Kiedy gospodarki są w szoku? Co i jak kształtuje cykle koniunkturalne
Nauka
Obraz, notatki na marginesach. Co staropolskie książki mówią o ich czytelnikach?
Nauka
Etiopskie kazania. Nieznane karty z historii zakodowane w starożytnym języku
Nauka
Niezwykły fenomen „mlecznego morza”. Naukowcy bliżej rozwiązania zagadki