Obżartuch może być szczupły

Z pomocą modyfikacji genetycznej naukowcy stworzyli myszy, które mimo bardzo tłustej diety nie tyły

Publikacja: 16.04.2010 14:30

Obżartuch może być szczupły

Foto: ROL

Udało się to dzięki wyciszeniu u zwierząt aktywności jednego z genów. Chodzi o gen kodujący białko, enzym o nazwie FIH, który pełni kluczową rolę w fizjologicznej odpowiedzi organizmu na niski poziom tlenu.

Autorzy tego eksperymentu, naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego uważają, że jego wyniki mogą okazać się przydatne w walce z otyłością u ludzi. Przebadany przez nich fragment DNA może stanowić w przyszłości cel terapeutyczny dla nowych leków. Tym bardziej, że – jak zapewnia jeden z członków zespołu, prof. Randall Johnson – wspomniane białko jest dość łatwo zneutralizować.

Z początku naukowcy obawiali się skutków takiego kroku. FIH oddziałuje bowiem na funkcjonowanie szeregu genów.

– Spodziewaliśmy, że stworzone przez nas zwierzęta zginą jeszcze na poziomie embrionalnym – tłumaczy Na Zhang, główna autorka badań. – Tymczasem one nie tylko przeżyły, ale cieszyły się doskonałym zdrowiem.

Zmodyfikowane genetycznie myszy były mniejszych rozmiarów niż poczęte naturalnie. Miały też szybszy od nich metabolizm.

– Karmiliśmy je pożywieniem, które w aż 60 proc. składało się z tłuszczu – relacjonuje Zhang. Mimo że zwierzęta jadły dużo, nie tyły. W rezultacie były szczuplejszej niż ich rodzeństwo poczęte w sposób naturalny. W przeciwieństwie do niego nie miały też otłuszczonej wątroby, która występuje u ludzi otyłych. A poziom tzw. złego cholesterolu w ich krwi był tylko nieco wyższy niż być powinien u zdrowych osobników.

– Wszystkie te obserwacje prowadzą do wniosku, że profil metaboliczny zmodyfikowanych myszy był lepszy niż prawidłowy – komentuje Zhang.

Wyciszony gen występuje w każdej tkance, w każdej komórce. Dlatego naukowcy chcieli się dowiedzieć, w którym dokładnie fragmencie organizmu jego ubytek powoduje podobne efekty. Ponownie stworzyli zmodyfikowane zwierzęta.

Tym razem białka FIH brakowało tylko w systemie nerwowym bądź w wątrobie. W pierwszym przypadku udało się dojść do podobnego rezultatu. Inaczej niż kiedy naukowcy wyłączyli gen jedynie w mysiej wątrobie.

[i]Wyniki badań publikuje pismo „Cell Metabolism”.[/i]

Udało się to dzięki wyciszeniu u zwierząt aktywności jednego z genów. Chodzi o gen kodujący białko, enzym o nazwie FIH, który pełni kluczową rolę w fizjologicznej odpowiedzi organizmu na niski poziom tlenu.

Autorzy tego eksperymentu, naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego uważają, że jego wyniki mogą okazać się przydatne w walce z otyłością u ludzi. Przebadany przez nich fragment DNA może stanowić w przyszłości cel terapeutyczny dla nowych leków. Tym bardziej, że – jak zapewnia jeden z członków zespołu, prof. Randall Johnson – wspomniane białko jest dość łatwo zneutralizować.

Nauka
Zaskakujący eksperyment z dzikimi rybami. „Tak, jakby one nas studiowały, a nie odwrotnie”
Nauka
Wilki same się udomowiły? Ciekawy wynik matematycznej symulacji
Nauka
Zaskakujące odkrycie dotyczące jądra Ziemi. Co dzieje się w środku planety?
Nauka
"Ogromne konsekwencje" decyzji Donalda Trumpa. Wstrzymane badania nad HIV i malarią
Materiał Promocyjny
Współpraca na Bałtyku kluczem do bezpieczeństwa energetycznego
Nauka
Naukowcy: Olbrzymi podwodny wulkan może wybuchnąć przed końcem 2025 roku
Materiał Promocyjny
Sezon motocyklowy wkrótce się rozpocznie, a Suzuki rusza z 19. edycją szkoleń