Ten typ napojów może być niebezpieczny dla dzieci? Chodzi o jeden składnik

Zespół naukowców z Wielkiej Brytanii podzielił się wynikami badania dotyczącego skutków spożycia napojów typu slushy. Okazuje się, że mogą one powodować poważne dolegliwości zdrowotne u dzieci poniżej 8. roku życia.

Publikacja: 16.03.2025 07:16

Napoje typu slushy często zawierają glicerol, które może być szkodliwy dla małych dzieci

Napoje typu slushy często zawierają glicerol, które może być szkodliwy dla małych dzieci

Foto: Adobe Stock

Slushy to bardzo popularne napoje, których bazą jest zmrożona woda oraz kolorowy syrop smakowy. Są nieco podobne do granity, ale mają bardziej płynną konsystencję. To w praktyce mieszanka cukru oraz wody, przy czym pierwszy składnik zapobiega zamarzaniu oraz pozwala zachować charakterystyczną formę mieszanki. W niektórych napojach zamiast cukru stosowany jest glicerol. Producenci wykorzystują go m.in. po to, aby uniknąć podatku cukrowego. Okazuje się jednak, że nadmierne spożycie tej substancji może być przyczyną zatrucia.

Jakie są skutki zatrucia glicerolem z napojów slushy?

Badanie opublikowane w czasopiśmie BMJ Journals Archives of Disease in Childhood to retrospektywny przegląd przypadków 21 dzieci, które trafiły do ośrodków w Wielkiej Brytanii i Irlandii w latach 2009–2024 po spożyciu slushy zawierającego glicerol. Doszło u nich do ostrego pogorszenia samopoczucia w ciągu godziny po wypiciu napoju. Mediana wieku pacjentów wynosiła 3 lata i 6 miesięcy. U dzieci wystąpiła utrata przytomności, hipoglikemia,  kwasica metaboliczna (mleczanowa), pseudohipertriglicerydemia (stan podwyższonego stężenia triglicerydów) i hipokaliemia (zbyt małe stężenie potasu we krwi).

Czytaj więcej

Jakie imiona królują w poszczególnych regionach Polski? Jest ranking

Niektórzy młodzi pacjenci zostali przebadani pod kątem chorób metabolicznych, jednak w żadnym przypadku nie stwierdzono ich obecności. Wszystkie dzieci szybko wyzdrowiały po wstępnej resuscytacji i leczeniu hipoglikemii. Powtórne badania wykazały, że pogorszenie stanu zdrowia było przejściowe. Na tej podstawie naukowcy stwierdzili, że przyczyną zachorowania było ostre zatrucie glicerolem. Po wypisie ze szpitala dzieci otrzymały zalecenie, aby unikać napojów slushy. Większość z nich zastosowała się do zaleceń i nie miała już dalszych epizodów hipoglikemii. Jeden z pacjentów w wieku 7 lat po jakimś czasie wypił kolejny napój i w ciągu godziny doświadczył podobnych objawów.

Jaka dawka glicerolu może zaszkodzić dzieciom?

Slushy są sprzedawane w miejscach często odwiedzanych przez dzieci i młodzież. Ich skład może się różnić, jednak większość napojów dostępnych w Wielkiej Brytanii i Irlandii jest sprzedawana jako „bez dodatku cukru”. Te wersje zawierają glicerol, czyli E422. Sama substancja jest ogólnie uważana za bezpieczną dla ludzi. Okazuje się jednak, że w przypadku spożycia zbyt dużej ilości przez dzieci, może dojść do zatrucia. Należy dodać, że cukier jest coraz częściej zastępowany tym słodzikiem, co ma związek z wprowadzeniem podatku cukrowego. Obowiązuje on w Irlandii od 2018 r., zaś w Wielkiej Brytanii od 2019 r. W krajach, w których nie funkcjonuje taki podatek, napoje slushy zazwyczaj mają znacznie wyższą zawartość glukozy, a wiele z nich nie zawiera E422.

Czytaj więcej

Nowy dodatek wzrósł w marcu do 2610 zł. Kto ma do niego prawo?

W 2023 r. brytyjska agencja Food Standards Agency wydała zalecenie, aby dzieciom do 4. roku życia w ogóle nie podawać napojów lodowych z glicerolem. Dzieci do 10. roku życia nie powinny z kolei spożywać więcej niż jednego slushy. Podobne zalecenia wydał w 2024 r. The Food Safety Authority of Ireland. Okazuje się, że trudno jest oszacować stężenie E422 w napojach, dlatego ciężko wskazać bezpieczną dawkę. Agencje Food Standards Scotland oraz Food Safety Authority of Ireland sugerują jednak, że negatywne skutki zdrowotne mogą pojawić się już przy dawce glicerolu wynoszącej 125 mg/kg masy ciała. W przypadku małych dzieci odpowiada to 50-220 ml napoju. Tymczasem standardowa wielkość slushy sprzedawanego w Wielkiej Brytanii i Irlandii to 500 ml.

Naukowcy potwierdzają, że tego typu napoje nie mają żadnych korzyści odżywczych ani zdrowotnych i nie powinny być częścią zbilansowanej diety. Sugerują również, aby zalecenia nie opierały się wyłącznie na wieku, ale też na masie ciała, co ułatwiłoby kontrolowanie dawek glicerolu. Jako alternatywę proponują, aby podwyższyć granicę wiekową dotyczącą spożycia do 8 lat.

Profilaktyka
Depresja w programie „Moje zdrowie”
Profilaktyka
Izabela Leszczyna o programie Moje Zdrowie: „Koniec noszenia papierowych wyników badań”
Profilaktyka
Dr Grzesiowski: Maseczki nigdy nie powinny zniknąć z przestrzeni publicznej
Profilaktyka
Bycie w związku sprzyja zdrowiu? Polacy nie mają wątpliwości
Materiał Promocyjny
Współpraca na Bałtyku kluczem do bezpieczeństwa energetycznego
Profilaktyka
Co trzeci Polak nigdy nie skorzystał z badań profilaktycznych pod kątem nowotworów
Materiał Promocyjny
Sezon motocyklowy wkrótce się rozpocznie, a Suzuki rusza z 19. edycją szkoleń