Podczas zakończonego właśnie w Londynie kongresu zorganizowanego przez Europejskie Towarzystwo Kardiologiczne dr Manolis Kallistratos z Asklepieion Voulas General Hospital w Atenach przedstawił wyniki swoich badań na grupie 386 pacjentów z nadciśnieniem tętniczym, których średnia wieku wynosi 61 lat. Okazuje się, że czas sjesty w ciągu dnia ma bezpośredni związek z tą dolegliwością. Badania wykazały, że godzina drzemki w porze południowej, praktykowana regularnie, sprawia, że można odstawić leki.
Nauce trzeba wierzyć. Także w Londynie, także podczas kongresu Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego, ale trzy lata temu, włoski naukowiec dr Giuseppe Crippa ze szpitala w Piacenzie przedstawił swoje wyniki badań nad tym samym zagadnieniem. Wynika z nich, że spożywanie 30 gramów sera dziennie przez osiem tygodni (tyle czasu trwały badania) znacznie obniżyło ciśnienie w badanej grupie w porównaniu z osobami, które w tym czasie nie jadły w ogóle tego rodzaju sera. Powodem dobroczynnego działania sera jest długi okres dojrzewania – 12 miesięcy, po takim czasie ser Grana Padano podawany ochotnikom podczas eksperymentu osiąga największą koncentrację trypeptydów redukujących ciśnienie krwi.