Nastolatki, które spożywały orzechy włoskie przez co najmniej 100 dni, wykazywały lepszą koncentrację uwagi i inteligencję płynną, a także zmniejszenie objawów zespołu nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi (ADHD) w porównaniu z grupą kontrolną, która orzechów nie spożywała. Nie zauważono natomiast statystycznie istotnych zmian między grupami w takich parametrach, jak pamięć robocza i funkcje wykonawcze.
- Lekarze powinni zalecać nastolatkom, by jadły garść orzechów włoskich trzy razy w tygodniu przez resztę życia. Będą mieć zdrowszy mózg i lepsze funkcje poznawcze – uważa dr Jordi Julvez z Institute of Health Research Pere Virgili.
Czytaj więcej
Kupując orzechy kierujemy się ceną i smakiem. Te najzdrowsze są i drogie, i smaczne.
Dojrzewanie to „okres doskonalenia połączeń w mózgu i złożonych zachowań” – zauważają badacze. Z wcześniejszych badań wynika, że wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA) są pełnią kluczową rolę w architekturze i funkcjonowaniu ośrodkowego układu nerwowego w czasie rozwoju neuronów, przy czym trzy konkretne PUFA odgrywają zasadniczą rolę rozwojową.
Dwa kwasy tłuszczowe omega-3 — kwas dokozaheksaenowy (DHA) i kwas eikozapentaenowy (EPA) — to kwasy PUFA, które muszą być dostarczane z pożywieniem. Orzechy włoskie są jednym z najbogatszych źródeł kwasów tłuszczowych omega-3 pochodzenia roślinnego, zwłaszcza kwasu alfa-linolenowego (ALA). "ALA ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie i plastyczność mózgu” - piszą autorzy badania. Ponadto składniki orzecha włoskiego, zwłaszcza polifenole i inne związki bioaktywne, „mogą działać w synergii z ALA, aby wspierać zdrowie mózgu”.