O jej zbawiennym wpływie na system ochronny naszego organizmu wiedziały już nasze babcie, dlatego często ich sposoby są dużo skuteczniejsze, bo oparte na doświadczeniach wielu pokoleń, ale też witaminy z pokarmu są dużo lepiej przyswajane i – co nie do przecenienia - w odróżnieniu od środków syntetycznych, nie podrażniają wątroby.
[srodtytul]Sposoby na przeziębienie[/srodtytul]
Chyba najbardziej tkwiący w naszej pamięci, bo o najbardziej charakterystycznym smaku, ale też przez wielu uważany za najbardziej skuteczny specyfik, to mleko z masłem, miodem i czosnkiem. Należy w szklance ciepłego mleka - ważne, żeby go nie zagotować - rozpuścić łyżeczkę naturalnego miodu (najlepiej z lipy), masła i ząbek wyciśniętego czosnku. Tak przyrządzoną miksturę najlepiej jest spożyć wieczorem, przed snem, gdyż ma ona także właściwości napotne. Ze względu na dość dużą zawartość czosnku polecamy raczej tym, którzy ze względu na chorobę następnego dnia zamierzają pozostać w łóżku, a nie mają w planach ważnego spotkania.
Niektóre babcie zalecają jedzenie na noc kilku ząbków czosnku. Jest to skuteczna, ale też dość „aromatyczna” metoda. Podobnie jest w przypadku metody zwalczania gorączki opartej na occie. Ona również jest wysoce skuteczna. Wystarczy przygotować litr ciepłej wody, dodać do niego 5 łyżek stołowych octu winnego lub jabłkowego. Nacieramy tym roztworem całe ciało przy pomocy gąbki, bądź myjki i - nie wycierając się - zakładamy bieliznę i kładziemy się do łóżka. Po półgodzinie możemy wziąć prysznic (najlepiej na przemian ciepłą i zimną wodą, co pobudzi krążenie, czyli automatycznie oczyszczanie się organizmu z toksyn). Jeżeli gorączka nie ustąpi, należy namoczyć cienkie bawełniane skarpety w occie winnym bądź jabłkowym i założyć je na stopy. Nałożyć na nie kolejną (suchą), tym razem ciepłą parę skarpet i tak wygrzewać się w łóżku.
Niezastąpionym sposobem na kaszel jest syrop z cebuli i cukru. Wystarczy pokroić w drobną kostkę dwie duże cebule, wrzucić je do słoika i zasypać je dwiema czubatymi łyżkami stołowymi cukru. Słoik zamknąć i odstawić na kilka godzin, aż cebula puści sok. Przecedzić przez gazę i pić 2-3 razy dziennie po jednej łyżeczce. Analogicznie można przygotować sok z buraków, wystarczy cebulę zastąpić właśnie tym warzywem. Niektóre babcię twierdzą, że to właśnie sok z buraków jest najlepszym sposobem na kaszel. Na pewno jest bardziej lubiany przez dzieci, gdyż od cebulowego jest łagodniejszy w smaku.