Słowacja i Węgry podzieliły się wynikami analizy, która dowodzi, że na wschodnioeuropejski rynek trafiają gorsze odpowiedniki zachodnich produktów spożywczych. Na Słowacji porównywano 22 produkty żywnościowe. Analiza laboratoryjna wykazała m.in., że w dziewięciu przypadkach różnice jakościowe były znaczne, a w trzech przypadkach niewielkie. Chodzi np. o zastąpienie tłuszczu zwierzęcego tłuszczem roślinnym, wykorzystywanie słodzików zamiast cukru, a także zastępowanie składników owocowych aromatyzerami i barwnikami. Podobne wyniki jak na Słowacji uzyskano również w przypadku analizy przeprowadzonej na Węgrzech. Na produkty gorszej jakości skarżą się także Bułgarzy, Czesi i Polacy. Latem ubiegłego roku wykryto np., że sprzedawane w Polsce popularne herbatniki Leibnitz reklamowane jako "maślane" w rzeczywistości zawierają niezdrowy olej palmowy (w Niemczech oleju palmowego nie ma, w zamian jest zdrowe masło).