Małe nasiona, wiele korzyści

Rośliny strączkowe mogą stanowić alternatywę dla produktów zwierzęcych. Są źródłem białka, zdrowych tłuszczów, minerałów, witamin. Dzięki cennym składnikom mają dobroczynny wpływ na układ nerwowy, immunologiczny.

Publikacja: 19.05.2021 09:30

Małe nasiona, wiele korzyści

Foto: AdobeStock

Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny opracował pod koniec 2020 roku nowe „Zalecenia zdrowego żywienia", odchodząc w ten sposób od piramidy zdrowego żywienia, a proponując w zamian talerz zdrowego żywienia. Instytut zaleca, by w jadłospisie zarówno dorosłych, jak i dzieci, było więcej nasion roślin strączkowych. – Polacy jedzą za dużo mięsa. Według zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia, powinniśmy spożywać do 0,5 kg mięsa tygodniowo, czyli np. od poniedziałku do piątku jednego kotleta do obiadu, ale już bez wędlin, mięsa do sałatki itp. Dania mięsne z powodzeniem można zastąpić strączkami – mówi dr n. med. Elżbieta Karpińska, dietetyk.

Spożywanie pół szklanki nasion roślin strączkowych dziennie urozmaici dietę, dostarczy niezbędnych składników odżywczych oraz korzystnie wpłynie na zdrowie. Rośliny strączkowe zawierają najwięcej białka spośród wszystkich roślin uprawnych. Najwięcej mają go soja i soczewica, a także groch i fasola. Ponadto są bogate w zdrowe tłuszcze (wielonienasycone kwasy tłuszczowe), witaminy z grupy B, potas, żelazo, wapń, cynk, jod i lecytynę. – Dzięki tym składnikom strączkowe mają leczniczy wpływ na układ nerwowy, działają przeciwdepresyjnie, poprawiają samopoczucie, pomagają w koncentracji. Mają również pozytywny wpływ na układ immunologiczny, poprawiają odporność, łagodzą stany zapalne w organizmie. Często słyszymy, że rośliny strączkowe nie zawierają pełnowartościowego białka, dlatego nie są polecane np. dzieciom lub kobietom w ciąży. Jest w tym sporo prawdy, ale wystarczy połączyć je z odpowiednimi produktami spożywczymi, a otrzymamy pełnowartościowe białko. Można np. dodać rośliny strączkowe do kasz lub zbóż, np. płatków owsianych lub połączyć je z orzechami lub pestkami (np. słonecznika lub dyni). Takie połączenie zapewnia możliwość stworzenia pełnowartościowego posiłku – dodaje dietetyk.

Strączki mają także niski indeks glikemiczny, czyli są polecane osobom z cukrzycą czy insulinoopornością oraz osobom otyłym. – Zawarty w nich błonnik, odżywia dobre dla nas bakterie w jelitach i daje uczucie pełności, co sprawia, że mniej jemy w ciągu dnia i nie tyjemy – mówi dr Karpińska.

Mimo wielu zalet, rośliny strączkowe, uchodzą za ciężkostrawne i czasami mogą powodować nieprzyjemne dolegliwości. Dietetycy są zdania, że długoterminowe korzyści wynikające ze spożycia strączków, zdecydowanie przewyższają ewentualne efekty uboczne.

– Można się do nich przyzwyczaić, zaczynając od zjadania niewielkich porcji, ale nie każdy będzie je dobrze tolerował. Najlepiej tolerowana jest soczewica i prawie każdy może ją jeść. Nie wymaga namaczania ani długiego gotowania. Trudniej strawne będą ciecierzyca czy groch, dlatego przed gotowaniem należy je dobrze namoczyć, przepłukać kilka razy wodą i gotować bez przykrycia. Taki sposób przyrządzania ułatwi pozbycie się substancji wzdymających – dodaje dr Elżbieta Karpińska.

W sklepach można kupić puszki z ugotowanymi strączkami, jednak taniej i zdrowiej jest gotować je w domu. – Samodzielnie przyrządzone nasiona będą zawierały więcej związków antyoksydacyjnych i mniej soli. Jeśli jednak z braku czasu czy innych względów będziemy chcieli kupić gotową puszkę, to uważam, że strączkowe mają tyle korzyści zdrowotnych, że i tak lepiej po nie sięgnąć, choćby z puszki, niż po kolejnego kotleta – mówi dietetyk.

Rośliny strączkowe nie są polecane osobom z chorymi jelitami np. z zespołem złego wchłaniania, krótkiego jelita czy chorobą Leśniowskiego-Crohna. – Te osoby prawdopodobnie nigdy nie będą dobrze tolerować roślin strączkowych, aczkolwiek jest to osobnicze i warto sprawdzić, czy i w jakiej ilości można je zjadać – dodaje. Kolejną grupą osób, które mogą mieć problem z trawieniem i nie wyrobią w sobie tolerancji na potrawy z tych roślin, są osoby starsze. Ich przewód pokarmowy trudno się przystosowuje do zmian.

- Artykuł powstał w ramach dodatku promocyjno-informacyjnego "Zdrowa Żywność"

Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny opracował pod koniec 2020 roku nowe „Zalecenia zdrowego żywienia", odchodząc w ten sposób od piramidy zdrowego żywienia, a proponując w zamian talerz zdrowego żywienia. Instytut zaleca, by w jadłospisie zarówno dorosłych, jak i dzieci, było więcej nasion roślin strączkowych. – Polacy jedzą za dużo mięsa. Według zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia, powinniśmy spożywać do 0,5 kg mięsa tygodniowo, czyli np. od poniedziałku do piątku jednego kotleta do obiadu, ale już bez wędlin, mięsa do sałatki itp. Dania mięsne z powodzeniem można zastąpić strączkami – mówi dr n. med. Elżbieta Karpińska, dietetyk.

Pozostało 82% artykułu
Ekonomia
Chcemy spajać projektantów i biznes oraz świat nauki i kultury
Ekonomia
Stanisław Stasiura: Harris kontra Trump – pojedynek na protekcjonizm i deficyt budżetowy
Ekonomia
Rynek kryptowalut ożywił się przed wyborami w Stanach Zjednoczonych
Ekonomia
Technologie napędzają firmy
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Ekonomia
Od biznesu wymaga się odpowiedzialności